Aktualizovali jsme databázi testových otázek pro zkoušky radiotelefonisty

16.04.2018 5 příspěvků

Aktualizovali jsme databázi testových otázek pro zkoušky radiotelefonisty
Aktualizovali jsme databázi testových otázek pro zkoušky radiotelefonisty (Zdroj: Aeroweb.cz)

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) k 1. dubnu 2018 po čase znovu upravil složení zkušebních otázek pro získání všeobecného i omezeného průkazu radiotelefonisty letecké pohyblivé služby. Aktuální znění otázek pro přípravu na zkoušky nyní najdete i v naší sekci On-line testy pro piloty.

S povděkem lze konstatovat, že oproti předchozímu znění více zkušebních otázek ubylo, než přibylo. Zásadním zjednodušením je shodnost otázek pro všeobecný i omezený průkaz jak v okruhu radiokomunikační předpisy, tak v okruhu elektrotechnika a radiotechnika. Testy se tak liší pouze v okruhu radiokomunikační provoz.

Právě v okruhu elektrotechnika a radiotechnika ubylo největší procento zkušebních otázek a testy tedy působí o něco "praktičtějším" dojmem. Nadále se v nich však objevuje například kritizované téma české hláskovací abecedy (u omezeného průkazu), která nemá pro použití v letecké komunikaci oporu v leteckých předpisech.

Od uplynulého víkendu najdete aktuální znění otázek také v našem testovacím portálu. Nadále však platí, že oficiální materiály ČTÚ uvádí pouze oficiální znění otázek a správných odpovědí. Nesprávné odpovědi používané v našich testech nejsou autentické a je třeba na to při přípravě na testy na ČTÚ pamatovat.

Co to je průkaz radiotelefonisty?

Být tzv. "odborně způsobilý" k ovládání palubního rádia ukládá zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích, a tato povinnost se vztahuje nejen na piloty, ale i námořníky, operátory pozemních radiostanic a další.

Všeobecný průkaz radiotelefonisty (VFL) je určený pilotům, kteří hodlají létat do zahraničí; zkouška se skládá z písemných testů a dále z ústního přezkoušení. Omezený průkaz radiotelefonisty (OFL) stačí těm pilotům, kteří při svých letech neopustí území ČR; zkouška se skládá jen z písemných testů. Držitelem průkazu by se měl stát žák ve výcviku nejpozději před prvním sólovým letem.

Zkoušky pro získání průkazu organizuje Český telekomunikační úřad a za vystavení průkazky se účtuje správní poplatek 600 Kč. Průkaz má platnost pět let a jeho prodloužení je možné například na základě prokázané praxe.

Více informací najdete na webu Českého telekomunikačního úřadu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Omezeny prukaz - Slovensko

16.04.2018 v 7:13 Radovan

Pozor, omezeny prukaz radiotelefonisty vydany CTU neplati na Slovensku!

Dostal som to ako oficialne vyjadrenie zo slovenskeho uradu.

Odpovědět

RE: Omezeny prukaz - Slovensko

16.04.2018 v 8:44 Tex

Stejně jako ten neomezený... jen ČTÚ si vyrábí průkazky kateré paltí od Aše až do Ostravy...

Odpovědět

RE: Omezeny prukaz - Slovensko

16.04.2018 v 8:56 Adam Zuska

Díky za připomínku, text zprávy jsem opravil. ČTÚ mi potvrdilo, že omezený průkaz skutečně platí jen na území ČR.

Odpovědět

RE: RE: Omezeny prukaz - Slovensko

19.04.2018 v 6:50 Radovan

Neomezeny by mal platit aj na Slovensku.

Faktom je, ze clovek by mal mat v pilotnom preukaze v kolonke "Language proficiency" zapisanu Slovencinu alebo Anglictinu s ICAO skuskou a aj ten jazyk pouzivat. Skoro vsetci Cesi na Slovensku lietaju po cesky a vela Slovakov v Cesku lieta po slovensky, co nie je spravne, ale toleruje sa to - najma ak na vezi sedi tiez Slovak, ktory ale odpoveda spravne po cesky. Zas tak vela rozdielov tam nie je. Okrem gramatiky a cisloviek, je to "Pojizdet"/"Rolovat".

Jazyky sa povazuju stale oboma stranami za zrozumitelne a este nejakych 20-30 rokov to tak hadam bude. Ci to potom bratia Cesi zmenia, uvidime. Niektori mladi uz dnes nerozumeju.

Odpovědět

Průkaz radiofonisty

20.04.2018 v 17:10 Pavel

pozor! Nezaměňujte průkaz radiofonisty s jazykovou způsobilostí zapsanou v průkazu pilota.Zvláště se to týká cizinců, kteří pokud létají na letadlech registrovaných v ČR a nejsou držiteli průkazu radiofonisty vydaného ČTÚ tak porušují zákon!!!

 

Odpovědět

Přidat komentář