Na ME v motorovém paraglidingu obsadili čeští letci pětkrát místo na stupních vítězů

01.09.2017

Na ME v motorovém paraglidingu obsadili čeští letci pětkrát místo na stupních vítězů
Na ME v motorovém paraglidingu obsadili čeští letci pětkrát místo na stupních vítězů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na šestém FAI mistrovství Evropy v motorovém paraglidingu byly po osmi disciplínách odlétaných 21. až 26. srpna vyhlášeny výsledky v celkem sedmi kategoriích. Reprezentantům České republiky se v nich podařilo na domácí půdě břeclavského letiště obsadit pětkrát místo na stupních vítězů. Gabriel Toman dosáhl ve třídě jednomístných motorových padákových kluzáků s podvozkem na stříbrnou medaili a domácí tým se ve všech třech kategoriích i v celkovém hodnocení umístil na bronzovém stupni.

Klání na jihomoravském letišti se zúčastnilo celkem 76 pilotů motorových padákových kluzáků (MPK) z jedenácti evropských zemí. Mimo oficiální soutěž létali i piloti z Austrálie a Japonska. Účastníci šampionátu poměřili své dovednosti ve třech kategoriích: PF1 – jednomístné MPK bez podvozku (krosny), PL1 – jednomístné MPK s podvozkem, PL2 – dvoumístné MPK s podvozkem.


Foto Epc2017.cz

Pro naše barvy nejúspěšnější byla kategorie PL1. Během úvodních tří disciplín, dvou navigačních a jedné ekonomické, se Gabriel Toman propracoval z třetího místa přes druhé až do čela 23členného závodního pole. Na něm se udržel během dalších čtyř úloh (přesné přistání, dvakrát hodnocený start a ekonomika). V posledním osmé navigační úloze zaletěl výtečně po sedmém kole druhý polský reprezentant Wojciech Bógdał a s celkovým ziskem 5 074 bodů se o pouhých 7 bodů dostal před českého pilota. Třetí místo s odstupem téměř 700 bodů za vítězem obsadil François Blanc z Francie.

V hodnocení týmů v kategoriích PF1, PL1 a PL2 skončili čeští zástupci vždy na třetí příčce. Místa před nimi si rozdělovaly týmy Polska a Francie. V kategorii PF1 soutěžilo celkem deset týmů, v PL1 sedm a v PL2 šest. V celkovém hodnocení napříč všemi disciplínami a kategoriemi zvítězila Francie před Polskem a Českou republikou, přičemž první tři státy byly jediné, které svými závodníky obsadily všechny tři kategorie.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář