Očima pilotů: Poslední potlesk pro Zlíny 50

22.12.2014 9 příspěvků Tento článek je součástí seriálu Očima pilotů

Téměř celý letošní rok se nesl v duchu jedné velké derniéry - akrobatická skupina Flying Bulls přechází na nové letouny a v listopadu se v Chrudimi uskutečnilo rozloučení se Zlíny 50. Jak jinak než excelentním vystoupením.

Očima pilotů: Poslední potlesk pro Zlíny 50
Očima pilotů: Poslední potlesk pro Zlíny 50 (Zdroj: Aeroweb.cz)

V tomto pozdně podzimním počasí bychom rádi několika záběry vzpomněli na první listopadový víkend, kdy se na letišti v Chrudimi sešlo více příznivců létání než obvykle. Konalo se totiž poslední vystoupení letounů Zlín Z50LX ve službách známé skupiny Flying Bulls. Tyto stroje spolehlivě a bez problémů sloužily 21 let.

Skupina začala vlastně existovat v roce 1961, kdy ji pánové Božej Struž, Antonín Klimenda, Jiří Tlustý a Ladislav Bezák založili jako „Chrudimskou čtyřku“ s letadly C-205 (Z-226).

Později, v roce 2001 a již se stroji Zlín 50, se přes změny ve složení skupiny a názvy „Unimax Devills“ a „Sky Box“ prolétali ke známému sponzorovi a k názvu „Flying Bulls“.

Známou siluetu boxu padesátek už opravdu neuvidíme, ale čtyřka letadel XtremeAir XA-42 s Radkou Máchovou, Jiřím Sallerem, Miroslavem Krejčím a Jiřím Vepřekem bude určitě důstojným pokračováním. Hodně štěstí do nové epochy.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Veselé Vánoce RedBulláci !

24.12.2014 v 12:52 Lubor

... stejně ty "pajdy" jsou pěkný éra. Záznam moc pěkný, ale musí se to vidět na vlastní oči. Ať Vám to lítá na všem, do čeho sednete!

Odpovědět

lloučení

25.12.2014 v 9:25 Milan Adamík

Na této ukázce je sympatické především to, že není doprovázena nesmyslnou s neadekvátní muzikou! Výdyť tou nejkrásnější muzikou je právě ten nádherný zvuk letadlových motorů! Hudba patří do krasobruslení či gymnastiky!!!

Odpovědět

Pěkné

25.12.2014 v 14:23 Rudolf

Dík Iljo. Na tvoje reportáže se vždy těším. Jsou perfektní. Je na nich znát, že to vytváří někdo, kdo také držel knipl v ruce. S tou nesmyslnou hudbou, viz jeden z minulých příspěvků, musím než souhlasit.

Odpovědět

OOOOhhhhh

30.12.2014 v 0:19 Vašek

Jak jsem psal už na Youtube: K naprosté dokonalosti videa mi chybí jen hlasová komunikace v boxu. Ale jinak naprostá klasa, těch 13 minut jsem skoro ani nedýchal... . Dood Luck Flying Bulls !!

Odpovědět

Flying Bulls

30.12.2014 v 8:22 Frček

Škoda, že autor příspěvku jaksi "taktně" pominul skutečnost, že skupinu založil a doslova vydupal ze země Jirka Tlustý. Nepřipomínám to proto, že bych popíral zásluhy ostatních, ale abych poopravil uváděné. Jedinečnost Flying Bulls je také spojena se Zlinem Z50 a bude zajímavé sledovat jak budou vypadat vystoupení Flying Bulls s letadly, která jsou naprosto odlišná. Držím palce!

Odpovědět

RE: Flying Bulls

30.12.2014 v 11:18 Autor

To Frček: Vzhledem k zaměření a obsahu noticky k videu nebylo na zásluhy místo, nicméně přivedl jste mě na pár zajímavých nápadů a protože každá informace je ku prospěchu, prosím o kontakt na ilja.petrik@seznam.cz Pokud jde o "švabachy", mám tytéž pocity... Zatím to vypadá víc,než dobře. Napište. Díky, I. P.

Odpovědět

RE: lloučení

30.12.2014 v 11:28 Autor

Pánové Milane, Rudo, máte na mysli hudbu u videa nebo také u živého vystoupení? To je téma k zamyšlení. Vpravdě není ani na leteckých dnech moc případů, kdy hudbu pořadatel dokáže správně zkoordinovat s vystoupením. (o okolním hluku nemluvě)

Odpovědět

RE: RE: lloučení

30.12.2014 v 15:05 Lubor

když to pozorně přečtu, tak se zcela jistě jedná o absenci hudby ve videu, což kvituji s povděkem. Zvuk čtveřice motorů mi připadá jako ta nejlepší hudba pro tento snímek.

Odpovědět

Malé poohlédnutí.

05.01.2015 v 13:54 Milan

Se zájmem jsem si přečetl dikusi a dlouho jsem váhal, zda reagovat.Vznik a histirie této světově výjímečné skupiny nebyla tak jadnoduchá, jak lze z diskuse vyčíst.Kromě roku 1961, tedy údajného roku vzniku skupiny je třeba alespoň krátce zmínit to, co bylo mezi rokem vzniku a rokem 2001 od kterého je již historie dosti podrobně zpracována a současníky všeobecně známa.Proto také chybí zásadní zmíňka o tom, že většinu tohoto času létala tato skupina pouze ve třech a to jako chrudimská akrobatická trojka,která i přes svoje umění a popularitu neměla vlastně na čem létat a tak se vždy nejaké to letadlo sehnalo a šlo se na vystoupení.A proto mi z paměti nikdy nevymizí na tehdejší dobu až odvážná poznámka moderátora z nějakého leteckého dne v Bratislavě, kdy v přímém přenosu ČT. řekl : a nyní se nám vážení diváci představí světově známá chrudimská akrobatická trojka, která nám na vypůjčených letadlech předvede to nejlepší ze svého umění, které jistě zdokonalila během letu k nám na letiště, protože dříve neměli tyto zapůjčené stroje k disposici.A co takhle vzpomenout podíl pana Michka a firmy NTC, která poskytla svá ochranná křídla ještě před přechodem k Unimaxu.No bylo by toho mnoho a mnoho,ale i to, že na jejich mistrovství se nijak "nepodepsalo vyhnání" z Chrudimi za kterým stály něčí zájmy a fakt, že sláva a úspěch se neodpoustějí.

Odpovědět

Přidat komentář