Ode dneška platí změny pro VFR lety do Ruzyně či Mladé Boleslavi

16.10.2014

Ode dneška platí změny pro VFR lety do Ruzyně či Mladé Boleslavi
Ode dneška platí změny pro VFR lety do Ruzyně či Mladé Boleslavi (Zdroj: Aeroweb.cz)

Hlavní změnou dnešní aktualiazce Letecké informační příručky (AIP) a VFR příručky je drobná úprava postupů pro VFR přílety do koncové řízené oblasti (CTR) letiště Ruzyně. Mění se také název letiště Vodochody či postupy v Mladé Boleslavi.

Dodnes platilo, že pokud pilot letící za VFR vstupoval do CTR Ruzyně, měl tak učinit v maximální výšce 1 000 stop AGL. Obvykle pak od řídicího na stanovišti Ruzyně Radar uslyšel maximální povolenou výšku v CTR 2 500 stop. Aktuální úprava, která umožňuje vstupovat do CTR i nad 1 000 stop AGL, avšak maximálně do 2 500 stop AMSL, je tak de facto pouze sesouladěním předpisů s běžnou praxí.

Po delší době se mění letištní postupy v Mladé Boleslavi (LKMB), kde ode dneška platí nový tvar okruhu dráhy 16/34. Po vzletu z dráhy 34 jsou piloti povinni vybočit vlevo mimo zástavbu v místní části Čejetičky. Nadále platí obdobný postup pro vzlet z dráhy 05, kdy mají piloti vybočovat vpravo mimo zástavbu. Novinkou protihlukových postupů je, že jsou zakázány lety po okruhu (mimo ultralightů) po 17:00 UTC.

Poslední změna je víceméně administrativního charakteru, avšak není bez zajímavosti, že letiště Vodochody mění název na PRAHA/Vodochody.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář