VFR příručka oficiálně nahradila část AIPu, mění se i vzdušný prostor

01.05.2014 1 příspěvek

VFR příručka oficiálně nahradila část AIPu, mění se i vzdušný prostor
VFR příručka oficiálně nahradila část AIPu, mění se i vzdušný prostor (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dnešním dnem začíná oficiálně platit VFR příručka jako oficiální přehled informací o VFR letištích v České republice. O správnost jeho dat se stará Letecká informační služba (LIS) ŘLP. V souvislosti s tím také zaniká část III Letové informační příručky (AIP), která dosud informace o VFR letištích obsahovala. 1. května také nabývají účinnosti dříve avizované změny v rozdělení vzdušného prostoru či údaje v letos vydané mapě ICAO 1 : 500 000.

VFR příručka, dříve titulovaná také jako VFR manuál, v sobě sdružuje textové i obrazové údaje o provozních podmínkách, letištích, poplatcích i ostatních službách, jako jsou možnosti občerstvení, ubytování, dostupnost maziv a pohonných hmot atd. Mimo to obsahuje v obecné části i důležité provozní pokyny a doporučení. Dokument vznikl jak v českém, tak v anglickém jazyce, díky čemuž by se mohl stát efektivním pomocníkem i zahraničním návštěvníkům vzdušného prostoru ČR. Oficiálně platná je pouze verze VFR manuálu na CD či v tištěné verzi; aktuální údaje, byť negarantované, však najdete i na webu http://lis.rlp.cz/vfrmanual/.

Nové rozdělení prostorů a působnost ŘLP

Vzhledem ke vzniku tzv. super nízkých sektorů (SNS) dochází ke změně horizontálních i vertikálních hranic Sektoru Čechy East (a tedy působnosti FIC Praha), který si „ukrajuje“ kus původního prostoru CTA Brno severně od letiště v Tuřanech. Dochází zároveň k dílčím změnám výškových hranic některých prostorů TMA. V moravské a slezské části CTA Praha též vzniknou nové sektory Morava Part South a Morava Part North.


Rozdělení nízkého vzdušného prostoru ČR od 1. května 2014

Pro piloty asi nejpodstatnější informací je, že informační a pohotovostní službu letům VFR pod TMA letiště v Ostravě (LKMT), Tuřanech (LKTB), východně od těchto letišť a pod TMA Karlovy Vary (LKKV) poskytuje stanoviště ŘLP daného letiště. Informační a pohotovostní službu letům VFR pod TMA Praha (LKPR), Vodochody (LKVO) a pod MTMA Pardubice (LKPD), Čáslav (LKCV), Kbely (LKKB) a Náměšť (LKNA) i nadále poskytuje FIC Praha.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Dotaz na SNS

26.05.2014 v 14:43 Tom

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kde se mohu dozvědět více informací o tzv. super nízkých sektorech. Děkuji.

Odpovědět

Přidat komentář