Druhá nejlepší čísla v historii. Letiště ve Vídni zveřejnilo počty cestujících v minulém roce

08.02.2024

Mezinárodní letiště ve Vídni zveřejnilo tiskovou zprávu, ve které uvedlo počty cestujících, jež odbavilo v minulém roce. V rakouské metropoli se loni objevilo 29,5 milionu cestujících, což je druhý nejlepší výsledek v historii. Rekord byl zaznamenán v roce 2019, kdy vídeňské letiště využilo k dopravě skoro 32 milionů lidí.

Vídeňské letiště je jedním z nejrušnějších v Evropě
Vídeňské letiště je jedním z nejrušnějších v Evropě (Zdroj: Letiště Vídeň)

29,5 milionu pasažérů. Tolik lidí zvolilo v uplynulém roce pro cestování letiště ve Vídni. Informovalo o to vedení samotného letiště, které zároveň uvedlo, že jde o druhý nejlepší výsledek v historii. Oproti loňsku navíc vzrostl počet cestujících o čtvrtinu.

Prvenství ale stále drží rok 2019, kdy se na letišti v hlavním městě Rakouska odbavilo 31,7 milionu lidí. Tehdy byl stanoven rekord i na sousedním pražském letišti. To tehdy odbavilo milionů sedmnáct.

Pro letiště je úspěšný i fakt, že se pasažéři mohli spolehnout na včasnost letů, které průměrně neměly žádné nebo jen relativně malé zpoždění. V žebříčku Skytrax se Vídeň umístila v konkurenci více než pěti set hodnocených letišť na 11.  příčce.

Nejčastějšími destinacemi, kam lidé z Vídně v roce 2023 cestovali, bylo Německo, Španělsko a Itálie. Z pohledu dovolenkových lokalit se nejvíce létalo do turecké Antalye, na Mallorcu a do Barcelony. Z dálkových destinací cestující létali především do Bangkoku, New Yorku a Taipei.

Vídeňské letiště má velké plány i v letošním roce. Hodlá totiž docílit mety 30 milionů pasažérů, kteří zajistí tržby ve výši 970 milionů eur (24 miliard korun) a zisk, jenž se bude pohybovat okolo 210 milionů eur (5,2 miliardy korun). Vedení už proto investovalo do infrastruktury. Dojde například k rozšíření terminálu 3, propojení mezi budovami F, G a D nebo k zavedení centrálních bezpečnostních kontrol.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář