Smartwings na prodej? Bez Číny je větší zájem, zní z firmy

02.05.2024

Půjde Smartiwngs pod izraelská, německá, turecká, nebo polská křídla?
Půjde Smartiwngs pod izraelská, německá, turecká, nebo polská křídla? (Zdroj: Forbes)

Největší český letecký dopravce Smartiwngs by mohl brzy změnit vlastníka. Po odkoupení čínského podílu majoritní vlastník Jiří Šimáně prozradil, že je o značku na trhu zájem. A adeptů je hned několik. Informaci o možném prodeji přinesly Hospodářské noviny, které kontaktovaly přímo Šimáněho. „Mohu jen potvrdit, že o naši společnost je na trhu zájem. Zbytek bych v tuto chvíli nerad komentoval,“ uvedl Šimáně.

Podle zdrojů HN připadá v úvahu hned několik možných kupců. Na prvním místě jsou izraelské aerolinie Israir, se kterými se už letos jednou jednalo. Rozhovory ale byly ukončeny po vypuknutí izraelsko-palestinského konfliktu. Dalším důvodem pro přerušení rozhovorů měl být i nesouhlas čínského akcionáře, Rainbow Wisdom Investment ze CITIC holdingu. Aerolinka nicméně uvedla, že má o Smartwings pořád zájem a jednací dveře jsou otevřené.

Mezi vážné zájemce se pak řadí německá nízkonákladovka Eurowings. Společnost sice odmítla záležitost komentovat, spojení letových sítí obou dopravců by ale dávalo smysl. HN dále jako možné kandidáty uvádí turecké dovolenkové aerolinie SunExpress nebo polského dopravce LOT. Ten už má v Česku báze v Praze a Ostravě a dlouhodobě se vedou řeči o obnovení linky Praha – Ostrava – Varšava. 

Smartwings se staly opět stoprocentně české letos v únoru, kdy čínský podíl 49,92 % odkoupila firma Prague City Air, za kterou stojí Šimáně a manželé Vítkovi. Očekává se, že případný kupce za Smartwings zaplatí jednotky miliard. Už při jednání s Israirem byl odhad přes miliardu, dobré ekonomické výsledky Smartwings a celkově lepší situace v letecké dopravě ale částku jistě vyšponují.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář