ATIS v Česku dostal nový hlas

24.04.2024 4 příspěvky

Automatická informační služba ATIS je klíčovou službou pro všechny piloty jak při příletu, tak při odletu. Řízení letového provozu nyní přišlo s novým hlasem, který má být srozumitelnější.

Zprávu ATIS si dnes mohou piloti krom zvuku i přečíst. Slouží pro to systém ACARS
Zprávu ATIS si dnes mohou piloti krom zvuku i přečíst. Slouží pro to systém ACARS (Zdroj: Aeroclass)

Nový syntetický hlas připomínající anglicky mluvícího Brita byl uveden do provozu 22. dubna a je k slyšení na všech hlavních českých letištích (Praha, Brno, Ostrava, Karlovy Vary). Řízení letového provozu, které se o tento a další informační systémy stará, si od nového hlasu slibuje větší srozumitelnost a tím i bezpečnost a uživatelskou přívětivost. 


Ukázka nového hlasu systému ATIS (Zdroj: ŘLP)

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Neviem, či sa mi to zdá

24.04.2024 v 16:47 Vlado

ale mám pocit, že predchádzajúci hlas bol mierne zrozumiteľnejší:-))))))

Odpovědět

RE: Neviem, či sa mi to zdá

25.04.2024 v 10:55 Jiří

Ano, to sa ti len zdá.

Odpovědět

RE: Neviem, či sa mi to zdá

26.04.2024 v 10:52 Tom

Dobre je mu rozumet. Mozna jen tempo reci je trochu nevyrovnane. "Ranuej tu-fóóóór" a pak hned "clautowerinkumulus". Ale v zasade dobry.

Odpovědět

lepší

26.04.2024 v 14:51 m

mne to zdá drobet lepší než to bylo předtím, jenom je asi použitá britská angličtina, osobně mám raději americkou, ale to je na vkusu každého soudruha :)

Odpovědět

Přidat komentář