S mapováním škod po povodních pomáhají na Ostravsku i americké drony

20.09.2024

Dva drony MQ-9 Reaper do České republiky zamířily původně na cvičení Ample Strike 2024. S povodněmi však velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Petr Čepelka rozhodl o změně scénáře cvičení. Účastnící se jednotky tak z bojového výcviku byly ihned k dispozici nasazení k záchranným a vyprošťovacím úkolům anebo monitorování povodněmi zasažených oblastí.

MQ-9 Reaper byl v Česku na cvičení, americká strana ho ale nechala i HZS
MQ-9 Reaper byl v Česku na cvičení, americká strana ho ale nechala i HZS (Zdroj: Dny NATO)

S mapováním škod v povodněmi postiženém Moravskoslezském kraji od pondělí pomáhá i dvojice dronů MQ-9 Reaper. Američané je do Česka vyslali v rámci cvičení Ample Strike, po intervenci AČR ale stroje zůstaly a jsou plně k dispozici složkám IZS. Unikátní bezpilotní prostředek patří k nejmodernějším svého druhu v NATO. Běžně se pohybuje až 6 tisíc metrů nad zemí a ve vzduchu vydrží i 20 hodin. K mapování už byly využity na Krnovsku, Opavsku a Jesenicku.

Obří dron s rozpětím křídel 20 metrů dodává cenný celkový přehled nad povodněmi zasaženým územím. „Ulehčuje nám situaci v tom, že vidíme rozsah katastrofy na velkém území a tyto informace pak předáváme rovnou na štáb, který se na základě toho může přesně rozhodovat,“ uvedl mjr. Jiří Studnička z Generálního ředitelství HZS. Takové obrazové pokrytí, kdy jsou k dispozici informace z různých letových hladin a prostorů, podle něj v minulosti nebyly.

Podle plukovníka gšt. Michala Kudyna, náčelníka odboru bojové přípravy velitelství Vzdušných sil AČR, umí reaper poskytovat různé obrazové produkty: od videa, streamovaného videa, až po obrázky konkrétních objektů, a to jak ve viditelném, tak infračerveném spektru. Pro cvičení Ample Strike a nynější letecké snímkování jsou k dispozici dva stroje, ve vzduchu se ale vždy pohybuje pouze jeden.

„Pro naše mise je letoun připravován na zemi technickým personálem přímo v Čáslavi, poté je předán a přes satelit řízen pilotem, který je po celou dobu na letišti v Mošnově ve speciálních, k tomu určených kontejnerech,“ upřesnil. Obsluhu bezpilotního letounu tvoří několik členů podpory na zemi, každý přitom musí mít předepsanou kvalifikaci – například pilot/operátor bezpilotních prostředků.

Dron byl v Česku k vidění v rámci Dnů NATO 2021 (Zdroj: Dny NATO) 

 

Výšku nad terénem, ve které reaper operuje, a dobu jeho letu podle Kudyna určuje jeho úkol. „V rámci naší operace plní mise o délce cca 10 hodin,“ doplnil s tím, že kvalita záznamu je úměrná tomu, v jaké výšce nad terénem a denní době misi plní.

„Velké poděkování patří Řízení letového provozu ČR, které nám vyšlo vstříc při zabezpečování vzdušného prostoru pro zapojení tohoto letounu do průzkumu,“ poděkoval za spolupráci generál Čepelka. Samotná koordinace podle Kudyna probíhá přes české Středisko řízení a uvědomování (CRC) ve Staré Boleslavi, které sleduje pohyb ve vzdušném prostoru nad Českou republikou.

Zdroj článku: TZ MO

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář