Severovýchodně od Moskvy se zřítil vojenský Iljušin II-76MD, havárii prý nikdo nepřežil

24.03.2024

Ruská agentura TASS uvedla s odkazem na zprávu ministerstva obrany, že se v polovině března v Ivanovské oblasti severovýchodně od Moskvy krátce po startu zřítil vojenský letoun Iljušin II-76MD. Všech patnáct cestujících včetně sedmi členů posádky havárii údajně nepřežilo.

Iljušin IL-76 MD
Iljušin IL-76 MD (Zdroj: Wikimedia Commons | Vitaly V. Kuzmin)

Vojenský dopravní letoun Ilujšin II-76MD vzlétl z vojenského letiště Ivanovo-Severnyj a na palubě měl patnáct osob – osm členů posádky a sedm cestujících. Krátce po startu ale letadlu začal hořet jeden ze čtyř motorů. Záběry se dokonce objevily i na sociálních sítích.

Pilot se sice údajně snažil vrátit zpět na letiště a nouzově přistát, to se ale nepovedlo. Hořící motor se odtrhl od křídla a letadlo následně havarovalo. Nehodu potvrdilo ruské ministerstvo obrany i agentura TASS. Média pak přišla se zprávou, že havárii s velkou pravděpodobností nikdo nepřežil.

Přičiny požáru jednoho z motorů se prozatím vyšetřují. Tragédii ale předcházela spousta oznámení o hrozbách útoku ukrajinských dronů na vybrané cíle v ruských oblastech. Agentura AP dokonce uvedla, že ukrajinské drony už dříve cílily na vojenské letecké základny i hluboko v Rusku.

Vojenští experti navíc přiznali, že s rapidním nárůstem počtu ruských vojenskýh letů od začátku ruské invaze na Ukrajinu stouplo i množství jejich havárií.

Zdroj článku: Airways.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář