V Brazílii se na letadle usadil roj včel, pasažéři uvízli na 90 minut

06.02.2024 3 příspěvky

Cestující, kteří letěli na konci ledna na brazilské letiště Greater Natal, zažili nečekané potíže. Jejich letadlo totiž po přistání obklopil roj včel, který se usadil na křídle. Situaci museli vyřešit přivolaní hasiči. Pasažéři mohli vystoupit až po devadesáti minutách.

Letadla v Brazílii nemají vždy klidná přistání
Letadla v Brazílii nemají vždy klidná přistání (Zdroj: JamPress / Shepherd Twitter)

Na brazilském letišti Greater Natal došlo k nečekané události. Jedno z letadel VOEPASS totiž po přistání obklopil roj včel, který se usadil na křídle.

Cestující tak nemohli vystoupit a museli čekat, až se situace vyřeší. Pilot byl nucen zavolat na pomoc letištní hasiče, kteří na hmyz nastříkali neznámou látku. 

„Zničehonic okolo celého letadla bylo slyšet bzučení. Hodně nás to překvapilo,“ uvedl cestující Everton César, podle kterého roj nejprve začal přistávat na okna letadla a posádka tak měla obavy vůbec otevřít dveře. Na dalších fotografiích je vidět roj například na klapkách.

„(Hasičům) trvalo než přijeli, zhodnotili situaci a rozhodli se, co dělat,“ pokračoval César.

Po zásahu hasičů včely nakonec odlétly. A to devadesát minut poté, co stroj ve 12:30 místního času dosedl na ranvej. V Brazílii to ale nebyl první podobný incident. V roce 2022 byl letoun VOEPASS při přistání poškozen velkým ptákem, který narazil do přední části stroje. Tehdy k tomu došlo na letišti v Sao Paulu.

Zdroj článku: Aerotime

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Opatrnost

08.02.2024 v 7:15 Radek

Včely se usadily na ATR-72 (podle fotky to nepoznám). Posádka byla opatrná, rozzuřené včely nejspíš létali podél celého letounu. Zapnuté APU vydává dost velký hluk, takže se včely ani neuklidnily. Riskovat útok na cestující s případnou alergickou reakcí nikdo nechtěl.

Odpovědět

opatrně

08.02.2024 v 11:52 bob

Ty včely LÉTALY. Byly rozzuřené, létaly tvrdě. A jsou to většinou dělnice, tedy ženského rodu

Odpovědět

RE: opatrně

08.02.2024 v 14:22 Vaclav

Ty vcely (i kdyby mezi delnicemi byli i trubci) tak jako tak letal-y, z hlediska cestiny.

Jo, kdyby: Delnice a trubci letal-i, to uz by bylo jine kafe.

Ale v tom prispevku jsou 2 ze 3 spravne, dal bych znamku 1- ;)

Odpovědět

Přidat komentář