Boeing otevřel v Indii inženýrské centrum, investoval do něj dvě stě milionů dolarů

05.02.2024

Společnost Boeing dosáhla koncem minulého týdne na významný milník. Letecký koncern totiž v indickém Bangalore slavnostně otevřel inženýrské centrum pro výzkum a vývoj, do kterého investoval dvě stě milionů dolarů. Boeing India navíc představuje největší zařízení tohoto typu mimo Spojené státy americké.

Boeing 737 MAX-8 v barvách Akasa Air
Boeing 737 MAX-8 v barvách Akasa Air (Zdroj: Wikimedia Commons | bfi_watch_ca350, CC-BY-SA-4.0)

Boeing India. Tak se jmenuje zbrusu nové zařízení pro vývoj a výzkum, které společnost Boeing otevřela v polovině ledna v indickém Bangalore. Speciální technologické centrum vyšlo koncern na dvě stě milionů dolarů a u jeho představení byl i indický premiér Naréndry Módí. Ten zdůraznil potřebu vybudovat v Indii celý ekosystém výroby dopravních letadel. Zejména o spuštění výrobní linky na indickém subkontinentě totiž Módí velmi stojí.

BIETC, jak se centrum ve zkratce označuje, je největším zařízením tohoto typu mimo Spojené státy americké a jeho vznik se pojí i s rychlým růstem leteckého trhu v Indii. Poptávka momentálně převyšuje počty letadel a na území jednoho z nejlidnatějších států světa se výrazně zvýšil zájem o dopravní letadla, která letecké aerolinky aktuálně objednávají ve velkém měřítku.

Například Akasa Air objednala na leteckém veletrhu Wings India 2024 u Boeingu 150 úzkotrupých letadel 737 MAX. Společnost, která vznikla teprve v roce 2022 a létá výhradně po Indii, už má u Boeingu zakázku na 204 strojů tohoto typu.

Zdroj článku: Airways

Mohlo by vás zajímat

Témata

Boeing


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář