Na letišti v Japonsku se srazila dvě letadla, zemřelo pět lidí

02.01.2024

V japonském Tokiu došlo na začátku nového kalendářního roku k tragédii. Na ranveji místního letiště Haneda se srazila dvě letadla – dopravní letoun a stroj pobřežní stráže. Nehoda si vyžádala pět obětí.

Z dopravního letounu zbyla jen křídla. Jen zázrakem
Z dopravního letounu zbyla jen křídla. Jen zázrakem (Zdroj: CNN)

K vážné nehodě došlo mezi Airbusem A350 společnosti Japan Airlines, který letěl z japonského Hokkaida, a strojem pobřežní stráže Bombardier Dash-8. Ten se chystal pomáhat na poloostrov Noto, který v pondělí zasáhlo silné zemětřesení. 

Na ranveji se ale oba letouny střetly a po kolizi začaly hořet. Všech 379 cestujících komerčního letu JAL 516 se podařilo evakuovat. Posádka pomohla nejméně třemi nafukovacími skluzavkami, jež spustila z letadla. I díky tomu se zranilo jen sedmnáct pasažérů. 

"Ucítil jsem náraz, jako by se letadlo při přistání s něčím srazilo. Za oknem jsem zahlédl jiskru, a pak už se kabina zaplnila dýmem," uvedl jeden z cestujících o bezprostředním dění na palubě. 

Členové posádky z letadla pobřežní stráže se naopak zachránit nestačili. Pět ze šesti osob zemřelo. Přežil pouze pilot. 

Po havárii byly všechny ranveje letiště Haneda uzavřeny. Hasiči hasili vzniklý požár více než šest hodin. Nehoda se bude prošetřovat. 

Jednou z hlavních příčin by ale mohl být fakt, že jedno z nejvytíženějších japonských letišť odbavuje civilní lety i lety vojenské a první pomoci. Ty ale mají přednost jen v případě mimořádných okolností.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář