První ukrajinští piloti F-16 dokončili výcvik ve Velké Británii

03.01.2024

První skupina ukrajinských pilotů stíhacích letounů F-16 absolvovala základní výcvik u Royal Air Force ve Velké Británii. Poté se přesunula do Dánska, kde na trénink navazuje. Podle britského ministra obrany má tento krok podpořit bojeschopnost Ukrajiny.

Evropa podporuje Ukrajinu ve válce proti Rusku i v oblasti letectví. Nizozemské letectvo ji poskytne 18 stíhacích letounů F-16.
Evropa podporuje Ukrajinu ve válce proti Rusku i v oblasti letectví. Nizozemské letectvo ji poskytne 18 stíhacích letounů F-16. (Zdroj: Nizozemské ministerstvo obrany)

Velká Británie a Dánsko nejsou jedinými zeměmi, které připravují ukrajinské piloty a tím podporují tamní letectvo. Nizozemsko potvrdilo, že začíná připravovat 18 stíhaček F-16 pro dodávku na Ukrajinu.

Na sociální síti X vyjádřil dík zemím, které Ukrajinu v tomto odvětví podporují, ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov. „Ukrajina si vysoce cení výcviku pilotů, který nám Spojené království a další partneři poskytli a stále poskytují. Pro naši zemi je klíčové vybavit naše piloty potřebnými znalostmi a dovednostmi, které jsou zapotřebí ve válce proti Rusku,“ uvedl.

První skupina osmi ukrajinských pilotů zahájila výcvik ve Velké Británii v srpnu (psali jsme zde). Dalších 10 pilotů podle ministerstva také dokončilo jazykový výcvik. Tato skupina bude pokračovat v základním leteckém výcviku a naváže tak na své předchůdce.

„Zatímco v prvních měsících invaze byla Ukrajina velmi zranitelná vůči útokům ruských letadel, bezpilotních letounů a raket, s podporou Spojeného království a dalších spojenců jsou nyní její ozbrojené složky schopny zneškodnit drtivou většinu leteckých útoků nepřítele," uvedl britský ministr obrany Grant Shapps.

Letecký výcvik, který piloti absolvovali, zahrnoval praktickou výuku v letounech Grob Tutor s instruktory RAF. Byl zaměřen na obecné postupy ovládání letounů, létaní podle přístrojů, navigaci ve středních a nízkých leteckých hladinách a také na létání ve formaci. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Stíhačky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář