Queensland postihly záplavy, na zatopeném letišti se objevili krokodýli

30.12.2023

Australský Queensland čelil před Vánocemi rekordnímu přívalu deště, který způsobil tropický cyklon Jasper. Ten vyvolal také rozsáhlé záplavy, jež neušetřily ani letiště v Cairns. Na zatopené ploše byli dokonce zachyceni krokodýli. Po opadnutí vody byl provoz leteckého areálu obnoven.

Záplavy na letišti v Queenslandu mnohdy sahaly až po křídla letadel
Záplavy na letišti v Queenslandu mnohdy sahaly až po křídla letadel (Zdroj: BBC | Joseph Dietz)

 V Austrálii řádil v předvánočním období cyklon Jasper, který zapříčinil rekordní množství dešťových srážek. Ty způsobily značné záplavy, jež ovlivnily běžný život i dopravu.  

Na přistávácí dráze letiště v Cairns dokonce uvízla letadla, která zůstala stát na zatopené ploše. Na letecký areál totiž během 24 hodin spadlo asi 309 mm srážek, což přesáhlo dosavadní maximum z roku 1977 .

Letiště tak bylo z vážných technických důvodů uzavřeno. A to už podruhé během čtyři dní.  

Ve vodě byli dokonce zachyceni krokodýli. “Mluvil jsem s obyvateli Cairns a ti říkali, že nikdy nic podobného neviděli,” uvedl premiér Queenslandu Steven Miles pro Australian Broadcasting Corporation. 

 Cestující, kteří chtěli do Cairns cestovat, zůstali uvězněni v různých destinacích, například v japonské Ósace. Toto pondělí zaměstnanci letiště uvedli, že voda začíná ustupovat, před opětovným otevřením ale prý musí zajistit vyčištění areálu, aby zjistili škody a odstranili případné nedostatky. 

„Potom budeme schopni posoudit infrastrukturu dráhy a určit její provozuschopnost. To bude nějakou dobu trvat,” uvedli zástupci letiště v tiskové zprávě.  

Zároveň informovali o tom, že do vzduchu už vzlétlo jedno letadlo soukromého charakteru. Provoz byl během uplynulých dní obnoven. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář