Cestující bez letenky i dokladů odletěl z Kodaně do Los Angeles

24.12.2023 1 příspěvek

Cestující přiletěl do USA letem společnosti Scandinavian Airlines z Kodaně bez letenky, pasu nebo jakéhokoli záznamu o tom, že by nastoupil od letadla. K incidentu došlo začátkem listopadu při letu z kodaňského letiště na mezinárodní letiště v Los Angeles. 

Jeden z Airbusů A330, který skandinávský dopravce ve své flotile provozuje.
Jeden z Airbusů A330, který skandinávský dopravce ve své flotile provozuje. (Zdroj: ifn news)

Dotyčný cestující je Sergej Vladimirovič Očigava, rusko-izraelský občan. Podle výpovědí posádky letu, o nichž informoval deník The Independent, vzbudil na palubě pozornost, když se potuloval po letadle a každou chvíli si přesedával. Záhy se dopustil dalšího prohřešku, když se palubnímu personálu pokusil sníst čokoládu. 

Sám Očigava si ale napamtuje, že by byl v letadle, ani jak se dostal na palubu, ačkoliv musel projít různými kontrolami, včetně letištní bezpečnostní kontroly a následné kontroly při nástupu do letadla. Proto se probíhajcí vyšetření zaměřilo na bezpečnostní postupy společnosti SAS na kodaňském letišti. 

„Z našeho sledování víme, že vstoupil bez platné letenky. Kodaňské letiště poskytlo videomateriál vyšetřujícím orgánům. Záležitost bereme velmi vážně a určitě se z ní poučíme tak, abychom bezpečnost na našem letišti ještě zlepšili,“ uvedlo kodaňského letiště ve vyjádření. 

Ve zprávě se také uvádí, že místo, které Očigava nejprve obsadil, bylo v letových záznamnech uvedeno jako neobsazené. Když pak let přistál v Los Angeles, policisté zjistili, že nebyl uveden ani na žádném jiném letu, který toho dne letěl do USA. V rámci vyšetřování byl rovněž prověřen obsah mobilního telefonu cestujícího, který však neposkytl žádné vodítko k tomu, co se stalo. Vyšetřování aktuálně pokračuje. 

Společnost Scandinavian Airlines létá linku mezi kodaňskou metropolí a Los Angeles denně. Nasazuje na ni Airbus A330-300. Těch má ve flotile aktuálně osm. Na dálkových linkách provozuje také tři letouny modernější verze Airbusu A350. 

Los Angeles je jednou z destinací ve Spojených státech, kam SAS pravidelně celoročně létá. Mezi další destinace patří New York, Boston nebo San Francisco. 

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Bezpečnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Letištní kamery.

24.12.2023 v 14:10

Co takhle záznamy z letištních kamer? Nebo na letišti v Kodani mají jen atrapy?

Odpovědět

Přidat komentář