Flynas a Eve Air Mobility se dohodly na spolupráci, chtějí vyvíjet eVTOL v Saúdské Arábii

05.12.2023

Letecká společnost Flynas a vývojářská firma Eve Air Mobility se dohodly na vzájemné kooperaci ve vývoji elektrického letounu eVTOL. V roce 2026 chtějí přenést vývojářské práce do Saúdské Arábie a testovat speciální vzdušné stroje v Rijádu a Džiddě.

Vizualizace stroje nad metropolemi Saúdské Arábie
Vizualizace stroje nad metropolemi Saúdské Arábie (Zdroj: Eve Air Mobility)

Nezávislá vývojová společnost Eve Air Mobility a aerolinka Flynas podepsaly na konci listopadu tohoto roku memorandum, které si dává za cíl vývoj a testování letů elektrických letounů eVTOL.

To chtějí obě firmy uskutečnit ve dvou městech v Saúdské Arábii – v Rijádu a Džiddě. "Toto partnerství představuje nejen milník v naší společné vizi udržitelné letecké dopravy, ale také závazek k vytvoření efektivnějšího, ekologičtějšího a dostupnějšího dopravního prostředí," uvedl generální ředitel Eve Air Mobility Johann Bordais ke stvrzení vzájemné kooperace.

Partnerství by mělo přispět nejen k vývoji letounu eVTOL, ale také pomoci k cílům větší udržitelnosti i k vyšším metám v odvětví letectví. Navíc podpoří i saudskoarabský letecký průmysl.

"Těšíme se, že se vydáme na tuto průlomovou cestu, abychom pokročili v budoucnosti letecké mobility v Saúdské Arábii," doplnil Bordais.

Podobně mluvil i generální ředitel a výkonný ředitel společnosti Flynas Bander Almohanna.

 "Jsme rádi, že můžeme v souladu se strategií společnosti Flynas přijímat iniciativy s udržitelným dopadem na životní prostředí, společnost a ekonomiku a neutralizovat skleníkové plyny a emise,“ uzavřel.

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

VTOL stroje


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář