NASA provádí na západě USA geologický průzkum, využívá k tomu průzkumné letouny ER-2

24.11.2023

NASA plní na západě Spojených států amerických jednu z mnoha misí, jimiž se zabývá. Týká se průzkumu důležitých ložisek nerostů, se kterými pomáhají i speciální letouny, třeba upravený Lockheed Martin ER-2. Projekt má za cíl najít a zmapovat nové zdroje nerostů, jež by snížily závislost na dovozu ze zahraničí.

Letoun ER-2 upravený pro zkoumání terénu
Letoun ER-2 upravený pro zkoumání terénu (Zdroj: NASA)

Světoznámá organizace NASA spojila síly s vládní agenturou USGS, jež se zabývá geografií, geologií a přírodními zdroji USA. Společně plní projekt s názvem Geological Earth Mapping Experiment (GEMx), který má za úkol najít a zmapovat životně důležitá ložiska nerostů na západě Spojených států.

K výzkumu se využívá spousta letounů, třeba letadlo Gulfstream V nebo dva stroje Lockheed ER-2 Earth Resources. Ty se při vědecko-výzkumných misích uplatňují velice často a jejich konstrukce je založena na strojích Lockheed Martin U-2, které byly vyvinuty v době studené války.

Letoun ER-2s nainstalovaným spektrometry AVIRIS a HyTes (Zdroj: NASA)

 

V současnosti jsou tyto letouny schopné létat v extrémně vysokých nadmořských výškách a disponují vysoce kvalitní výbavou – měřicími přístroji, vědeckými senzory pro sběr dat o atmosféře, meteorologii, geofyzice či oceánografii. Speciální přístroje pak plní různé úlohy.

V rámci projektu GEMs shromažďují hlavně geofyzikální data. "Tyto přístroje shromažďují hyperspektrální snímky nebo obrázky, které používají barvy k vyjádření geofyzikálních složitostí za zdánlivě jednoduchými nebo monochromatickými povrchy," uvedla NASA v tiskové zprávě, jak průzkum probíhá.  

"Vizuální data, která produkují tyto optické senzory, ukazují složky a změny zemského povrchu a atmosféry," zaznělo také od zástupců agentury.  

Logo projektu GEMx (Zdroj: NASA)

 

Ti se snaží pomocí výzkumu najít nerostná ložiska minerálů, které se používají při výrobě běžných užitkových předmětů, jako jsou mobilní telefony nebo počítače. Díky vlastním novým nalezištím by se totiž snížila závislost na zahraničních zdrojích. Data se budou sbírat po dobu tří let, a to od letošního roku až do roku 2026.

Mohlo by vás zajímat

Témata

NASA


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář