Novinky z veletrhu v Dubaji

14.11.2023

Pondělí 13. listopadu bylo prvním dnem dlouho očekávaného největšího veletrhu na Blízkém východě. První zakázky z Dubaje již mají na svém účtu jak giganti jakými jsou Boeing a Airbus, tak i menší hráči v leteckému průmyslu. Díky probíhajícím konfliktům se očekává vysoký zájem o vojenské technologie.

Zahájení veletrhu v Dubaji
Zahájení veletrhu v Dubaji (Zdroj: imenco)

Airbus si připsal na svůj účet objednávky od lotyšské airBaltic, které přidávají objednávku na 30 A220-300, tím se dostává na celkově 80 objednaných letadel. S 44 provozovanými Airbusy A220-300 je airBaltic největším provozovatelem tohoto typu na světě. 

S první objednávkou neotálely ani Emirates, tato dubajská aerolinka objednala 90 Boeingů 777X ( 55 verzí 777-9 s kapacitou až 400 cestujících a 35 meníšch 777-8) a k tomu doobjednala dalších 5 Boeingů 787 celkem za 52 miliard dolarů. Společnost tak reaguje na očekávaný růst letecké dopravy v následujících letech. Další dopravce z Dubaje Flydubai poprvé ve své historii objednal širokotrupé letouny, kterými jsou Boeingy 787 v počtu 30 kusů.

Sun Express, společný projekt Lufthansa Group a Turkish Airlines, více než zdvojnásobí svoji flotilu, neboť uzavřel smlouvu na dodávku 90 Boeingů 737 MAX. Podle generálního ředitele tureckého lowcostu Maxe Kownatzkiho chce společnost do roku 2033 provozovat 150 letadel.

Mezi menší objednávky na velkokapacitní letadla se řadí smlouva na dodání dvou Boeingů 787 pro Royal Air Maroc nebo čtyři dreamlinery pro Royal Jordanian.

Ačkoliv největší kontrakty na veletrhu jsou předpokládany u civilního letectví, silné zastoupení zde má i vojenské letectvo. V Dubaji jsou přítomné jak nejmodernější letouny amerického letectva, tak i ruský display team „Ruští rytíří". Před konfliktem v Gaze se očekávala účast stání izraelské korporace IAI, příspívající do civilního i vojenského leteckého průmyslu. IAI svoji účast oficiálně neodřekla, ale je nepravděpodobné, že by se zúčastnila. Podle neoveřených informací se na veletrhu nachází i zástupci z Libye a afghánskího Talibanu. 

Již během prvního dne došlo k uskutečnení mnohých očekávaných zakázek, a to je teprve začátek. Například nová společnost ze Saudské Arábie Riyadh Air uzavře kontrakt s jedním z leteckých gigantů v průběhu následujících dnů. O dalších novinkách z veletrhu budeme naše čtenáře informovat. Dubai Airshow končí v pátek 17. listopadu.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář