Nový pokročilý kamerový systém pro letadla od CubCrafters

12.11.2023 1 příspěvek

Kamerový systém, který si lze představit ve výbavě nejnovějšího business jetu, představil americký výrobce CubCrafters pro svá letadla, která vychází z konstrukce legendárního Piper Cubu.

Nový kamerový systém nalezne využití i pro létání v noci
Nový kamerový systém nalezne využití i pro létání v noci (Zdroj: CubCrafters)

Infračervená kamera je nejnovějším doplňkem pro palubní desku letadel od výrobce CubCrafters, které jsou vybaveny avionikou Garmin G3X.

Kamerový systém vyvinula společnosti Hood Tech Aero. Záběry se budou zobrazovat na G3X displeji. Společnost specializující se právě na kamerové resp. optické systémy přišla s novinkou, aby pomohla pilotům se situačním uvědoměním. Kameru piloti ocení především při provozu za snížené viditelnosti či při létání v noci.

Nová kamera je synchronizováná s garminovým displayem se syntetickým viděním, to znamená, že budou obě zobrazení ve stejném měřítku, zorném poli a stejném horizontu.

Kamera bude instalovaná na křídle, přičemž je navržená tak, aby byla co nejmenší, nejlehčí a automatická jak jen to bude možné.

Brad Damm z CubCrafters nadhodil další využití systému: „Skoro každý bush pilot zažil scénář, kdy při pozdně odpoledním letu se sluncem nízko nad horizontem, oparem ve vzduchu spolu s kombinací v podobě letiště v horách, bylo téměř nemožné vidět pod sebe do údolí. S tímto systémem můžete rychle přepnout na infračervenou kameru a vidět všechno, co se kolem vás děje." 

Nová experimentální letadla od CubCrafters mohou být kamerovým systémem vybavena již nyní. Výrobce dále očekává, že začne prodávat retrofitovací kity a zároveň nabízet systém pro letadla certifikovaná v normální kategorii do konce roku 2023.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

infra

13.11.2023 v 10:40 m

No nevím, mám infra kameru v autě pro noční vidění. Za normálních podmínek je OK. Ale stačí že je lehce mlha nebo drobet mrholí a je vidět prd. Takže nevím jak moc dobře to bude fungovat v letadle. Možná je nějaká vymakanější než v autě. Na VFR night určitě super, ale zrovna do oparu bych čekal že moc neuvidí...

Odpovědět

Přidat komentář