Dejte si svoje s*ačky do pořádku, nebo letadla nepřevezmeme, vzkázal Boeingu šéf Ryanairu

05.11.2023

Šéf Ryanairu Michael O'Leary vzkázal Boeingu, aby se vzpamatoval. Rozhněvalo ho oznámení o zpoždění dodávek letounů v následujícím roce.

Šéf společnosti Ryanair Michael O'Leary
Šéf společnosti Ryanair Michael O'Leary (Zdroj: The Guardian)

Ve zprávě o ekonomickém hospodaření za třetí kvartál, vydaný 25. října, americký výrobce uvedl, že v následujícím roce očekává dodávku 375 až 400 letounů namísto původně plánovaných až 450. 

„Boeing se už opravdu musí vzpamatovat a dodávat letadla včas dle domluvy. Měl jsem pro Boeing pochopení. Jejich MAX byl na dva roky uzemněn, ale to už bylo také dva roky zpátky. Je načase, aby si dali svoje s*ačky do pořádku a letadla začali dodávat," řekl očividně nahněvaný O'Leary deníku The Telegraph. 

Šéf letecké společnosti, která v Evropě přepravuje nejvíce cestujících, už v září tohoto roku obvinil Boeing ze zpoždění dodávek zmíněných letadel 737 MAX, což způsobilo omezení podzimního a zimního letového řádu Ryanairu. Američané oproti původnímu plánu na podzim nedodali 27 letadel, ale do konce prosince se očekává dodávka pouhých 14 strojů.

Podle Michaela O'Learyho tak nyní Ryanair vede s Boeingem dialog a věří, že se podaří do konce května 2024 obdržet všech 57 letadel B737, na které obě společnosti uzavřely smlouvu. 

V květnu 2023 Ryanair potvrdil, že udělal celkovou objednávku na 150 nových letadel Boeing 737-8200, což je označení speciální verze třídy MAX-8, která má více sedadel (197 oproti 189). „Spolupracujeme se společností Boeing, abychom se pokusili tyto dodávky urychlit," řekl O'Leary Telegraphu. Aktuálně je mezi oběma společnostmi velké téma 57 objednaných letadel, které by měly být původně dodány do konce dubna, nicméně už nyní je jasné, že dojde ke zpoždění. Šéf Ryanairu se nechal slyšet, že pokud bude zpoždění trvat do července nebo srpna, letadla nepřevezme. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář