Istanbulské letiště si stanovilo zásadní cíl, do roku 2027 chce přepravit 100 milionů lidí

26.10.2023

Letiště v tureckém Istanbulu bylo v srpnu tohoto roku nejvytíženějším v Evropě a v trendu hodlá pokračovat. Do roku 2027 by jeho vedení chtělo odbavit až 100 milionů cestujících. Na takový počet pasažérů v minulosti dosáhly v celosvětovém měřítku jen Atlanta a Peking.

Letiště v Istanbulu
Letiště v Istanbulu (Zdroj: Istanbul Grand Airport)

Od ledna tohoto roku vládlo evropským letištím z pohledu počtu pasažérů anglické Heathrow, na konci léta se to ale změnilo. Nejvytíženějším letištěm na starém kontinentu se v posledním letním měsíci stal Istanbul a jeho vedení hodlá v nastaveném trendu pokračovat a udržet ho.

Nejvíc cestujících prozatím odbaví Turkish Airlines, zástupci letiště však uvedli, že s jedním dopravcem vysokého cíle nelze dosáhnout. K roku 2027 totiž chtějí v bývalé Byzanci či Konstantinopoli přepravit až sto milionů lidí. Že tento cíl není nedosažitelný dokázala už loňská čísla. Tehdy tureckým hlavním mezinárodním letištěm prošlo 64,5 milionu pasažérů. Zájem o cestování je zde velmi patrný, za posledních 12 měsíců meziroční nárust počtu cestujících klesl pod 10 % jen u letošního září. Naopak, při porovnání ledna 2023 a 2022 vylétl o 62,25 %. 

Prozatím v Istanbulu funguje téměř 150 leteckých společností, které létají do na více než 600 linkách do 116 zemí. Nedávno vedení letiště získalo třeba aerolinky FlyDubai, EasyJet, Air Arabia nebo Wizz Air. Podle zářijových čísel letiště odbavilo bezmála 46 tisíc letů a 7 milionů cestujících. Od začátku roku to pak je téměř 58 milionů.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář