Ryanair přidá do Prahy čtvrté letadlo a šest nových linek

13.09.2023

Na středeční tiskové konferenci představili zástupci Ryanair plány na zimní sezónu pro Prahu. Nově bude z Česka létat do Katánie, Španělska nebo Tirany.

Zástupci společnosti Ryanair: vlevo Ray Kelliher, šéf plánování linek, uprostřed Alicja Wojcik-Golebiowská, manažerka pro Střední Evropu a Balkán a vpravo Jason McGuiness, obchodní ředitel spoelčnosti
Zástupci společnosti Ryanair: vlevo Ray Kelliher, šéf plánování linek, uprostřed Alicja Wojcik-Golebiowská, manažerka pro Střední Evropu a Balkán a vpravo Jason McGuiness, obchodní ředitel spoelčnosti (Zdroj: Aeroweb.cz)

Hlavní novinkou je přidání čtvrtého letadla do pražské báze. Krom zavedení šesti nových spojů (Katánie, East Midlands, Gdaňsk, Malaga, Sevilla a Tirana) se navýší frekvence i na dalších dvanácti již aktivních linkách, jmenovitě například do Barcelony, Paříže, Říma nebo Manchesteru. Čtvrté letadlo bude znamenat investici ve výši sta milionů dolarů a vytvoří prostor pro třicet nových pracovních míst. Cílem dopravce je během celého roku 2024 přepravit z/do Prahy 2,4 milionu cestujících.

Důležité je zmínit, že ne všechny nové linky jsou opravdu nové. Do Malagy například dopravce létal už před covidem, do Gdaňsku zase létá i v současnosti, ovšem jen během letní sezóny. Linku do Katánie ohlásil před měsícem a bude na ni soupeřit z Wizz Air.

Zástupce společnosti Ryanair Jason McGuinness v Praze uvedl: „Ryanair těší, že může pražským zákazníkům v zimě nabídnout ještě širší výběr a nižší tarify díky 27 linkám včetně šesti velice zajímavých nových tras do Katánie, East Midlands, Gdaňsku, Malagy, Sevilly a Tirany i zvýšený počet frekvencí u dalších 12 spojů včetně populárních míst pro zimní cesty za sluncem a eurovíkendy jako Barcelona, Budapešť, Dublin, Madrid, Manchester, Paříž a Řím. K zajištění provozu při takto obsáhlém letovém řádu jsme přidali další nové letadlo a zvýšili počet strojů bázovaných v Praze na čtyři – investice ve výši 400 milionů dolarů a vytvoření 30 nových lokálních pracovních míst – společně s průběžným zvyšováním konektivity, růstu příjezdového cestovního ruchu a počtu pracovních míst v Praze.“ 

Na jeho slova navázal i Jiří Vyskoč, výkonný ředitel Rozvoje leteckého obchodu Letiště Praha: „Letiště Praha má z rozšiřování aktivit společnosti Ryanair v Praze o nové destinace a další bázované letadlo velkou radost. Zejména nás těší, že růst pokračuje i v zimní sezoně a cestující budou mít větší možnost výběru přímých letů z/na naše letiště,“

Ryanair se během posledních několika let vyhoupl na pozici evropské jedničky. Aktuálně obsluhuje 228 letišť v 36 státech a základny má v 92 z nich. Do roku 2026 plánuje přepravit 225 milionů cestujících, v roce 2034 by to mělo být až 300 milionů. Zda tomu tak doopravdy bude, ukáže čas. Podle McGuinnesse jsou zprávy o návratu na předcovidová čísla o cestujících fáma. Podle něj je v Evropě prostor pro miliony, Dopravce vsadil na Boeingy 737 MAX-8, kterých do roku desíti let má objednaných 390.

Spuštění zimního letového řádu společnosti Ryanair pro následující zimní období v Praze dopravce oslaví nabídkou jednosměrných letenek s cenami od 739 korun, které je možné zakoupit pouze v Ryanair aplikaci nebo na webových stránkách společnosti.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář