FAA rozdává dotace na ekologickou modernizaci letišť

13.07.2023

Americký úřad pro letectví rozdal 21 letištím více než 90 milionů korun na výstavbu solárních panelů, nákup elektrických vozidel a enviromentální studie.

FAA rozdává dotace na ekologickou modernizaci letišť
FAA rozdává dotace na ekologickou modernizaci letišť (Zdroj: solarno.net)

Americký úřad pro letectví (FAA) rozdal 21 letištím přes 90 milionů dolarů na podporu jejich bezemisních projektů. Jmenovitě jde například o nákup „solárních panelů, elektrobusů, nabíjecích stanic a elektrifikačních studií, zkrátka investic, které podpoří dobře placené práce a místní komunity,“ stojí v prohlášení úřadu. Peníze poputují jak do mezinárodních hubů, například ve Phoenixu a Indianapolis, tak do regionálních a městských letišť, která se mají soustředit hlavně na „bezpečný přechod na bezolovnaté palivo pro letadla s pístovými motory.“

Musíme pomoci letištím přesunout jejich provoz na obnovitelnou energii jak nejrychleji to jde,“ uvedl šéfka odboru letišť u FAA Shannetta R. Griffinová. „Naše investice nás drží na cestě k bezemisnímu cíli.“

Elektrobusy už vozí cestující například na letišti v Newcastlu (Zdroj: Pelican bus and coach)

 

Toho chtějí Spojené státy dosáhnout do roku 2050. FAA už v minulosti věnovala v rámci akčního plánu pro letecké klima 100 milionů dolarů na vývoj technologií pro snížení paliva a hluku. Dalších 327 milionů putovalo na elektrifikaci pozemního vybavení a vozidel na letištích a 35 milionů dolarů dostaly univerzity na vývoj a výstavbu dodavatelského řetězce pro udržitelná paliva a nová softwarová řešení pro snížení spotřeby paliva a doby pojiždění letadel. 

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář