V Bělehradě začala generální oprava ranveje

11.07.2023

Ranvej na srbském hlavním letišti je stará už více jak 60 let. Během oprav dostane mimo jiné nová světla.

Letiště v Bělehradu
Letiště v Bělehradu (Zdroj: aeroinfo.cz)

Letiště Nikoly Tesly v srbském Bělehradu v úterý začalo s generální opravou své jediné ranveje. 3,4 kilometru dlouhá dráha 12/30 je v provozu od otevření letiště v roce 1962 a nikdy neprošla kompletní renovací. V rámci úprav dostane nový vysoce odolný betonový povrch. Spolu s tím bude modernizováno její osvětlení, odtokový systém a čtyři pojezdové dráhy schopné opuštění ranveje ve vyšších rychlostech. Po dokončení modernizace bude nedávno otevřená dráha mezi původní ranvejí a hlavní taxiway sloužit jako paralelní dráha pro pojíždění.

Mezi opravovanou runvejí a hlavní taxiway byla vybudována provizorní dráha (Zdroj: Letiště Bělehrad)

 

Rekonstrukce plochy je součástí modernizačních prací celého letiště, které začaly v roce 2020 a mají skončit tento rok. Během nich byl rozšířen a rekonstruován terminál, nástupní mosty, příjezdové cesty, parkoviště, přibyly odmrazovací stání, čistička opadních vod a spalovna nebo nová tepelná elektrárna s výkonem 44 MW a solární o výkonu 1 MW.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář