Aero Vodochody a společnost Embraer prohlubují spolupráci

14.06.2022

Zástupci Aera Vodochody a brazilského výrobce letadel Embraer podepsali memorandum o dosavadní i budoucí obchodní spolupráci a společném vývoji. Stalo se tak v reakci na rostoucí poptávku evropských zákazníků po letounu KC-390.

Aero již od roku 2016 vyrábí a dodává Embraeru konstrukční prvky pro výrobu těchto vojenských transportních letounů. Ve Vodochodech se vyrábí například náběžná hrana křídla, nákladní rampa, dveře i část trupu.

Letoun Embraer KC-390 / Foto: aero.cz
Letoun Embraer KC-390 / Foto: aero.cz

„Části transportního letounu KC-390 jsme u nás v Aeru vyvíjeli a certifikovali. Jsme rádi, že dnes s námi Embraer prohlubuje spolupráci a budeme se stále řadit mezi jeho významné dodavatele. Budeme tak i nadále vyrábět letecké komponenty špičkové kvality, což je příznivá zpráva nejen pro Aero, ale i celý letecký průmysl v České republice,“ uvedl šéf Aera Viktor Sotona.

KC-390 Millennium a jeho verze pro doplňování paliva za letu a KC-390 jsou zástupci nové generace víceúčelových vojenských dopravních letounů. Stroj dokáže přepravit až 26 tun nákladu.

V pondělí se v Pardubicích uskutečnila pozemní i letová zkouška naložení a přepravy transportéru Pandur II, které byli přítomni i zástupci ministerstva obrany. Shodou okolností ministerstvo v současné době uvažuje o modernizaci flotily transportních letadel AČR, avšak dle tiskového oddělení ministerstva obrany se událost nesla v duchu nezávazné ukázky schopností letounu.

Mohlo by vás zajímat

Témata

AERO Vodochody


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář