FlyZolo: Povedlo se! Teenagerka sama obletěla svět jakožto nejmladší pilotka v historii

23.01.2022 2 příspěvky

FlyZolo: Povedlo se! Teenagerka sama obletěla svět jakožto nejmladší pilotka v historii
FlyZolo: Povedlo se! Teenagerka sama obletěla svět jakožto nejmladší pilotka v historii (Zdroj: Aeroweb.cz)

Devatenáctiletá britsko-belgická pilotka Zara Rutherfordová to dokázala! Stala se nejmladší ženou, které se povedlo obletět svět a zapsala se svým rekordem do historie aviatiky. Během cesty překonala dohromady 52 080 km a v letounu Shark strávila 260 letových hodin. Celá cesta přitom zabrala zhruba dvakrát více času, než bylo původně plánováno.

Foto: Facebook.com @FlyZolo
Foto: Facebook.com @FlyZolo

Kvůli nepříznivým meteorologickým podmínkám přistála Zara v neděli v Benešově místo původní plánované destinace v Praze. Poslední zastávkou Zařina obletu po víkendovém přistání v České republice byl německý Frankfurtu. Pilotka dokončila svůj rekordní oblet ve čtvrtek, kdy přistála v belgickém Kortrijku. 

Zara Rutherfordová pochází z rodiny pilotů a měla od mala k letectví velmi blízko. První letecké zážitky za kniplem čerpala v Británii. Poprvé usedla za řízení ve svých 14 letech a pilotní licenci získala v roce 2020. Zara aktuálně žije v Belgii, odkud také odstartovala 18. srpna 2021 projekt FlyZolo. Svůj rekordní oblet detailně popisuje na svých webových stránkách, instagramovém účtu fly.zolo a facebookovém profilu.

Trasa vedla z belgického letiště Kortrijk přes Grónsko, Severní Ameriku, Aljašku, Rusko, jižní část Asie a Egypt a zpět do Evropy.

Dosavadní rekordmankou byla Američanka Shaesta Waizová, která obletěla svět v roce 2017 ve svých 33 letech. Po dokončení obletu Zara Rutherfordová sdělila, že chce svým projektem podpořit mladé ženy, aby se nevzdávaly svých snů.

Projekt FlyZolo mimo jiné obsahuje česko-slovenskou stopou. Pro svůj let kolem světa mladá odvážná pilotka zvolila ultralehký letoun česko-slovenské výroby Shark. Shark patří ve své kategorii k nejrychlejším strojům na světě.

Foto: Facebook.com @FlyZolo
Foto: Facebook.com @FlyZolo

Mohlo by vás zajímat

Témata

FlyZolo


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Podařilo se

24.01.2022 v 9:11 Radek

Je to úspěch, navíc letět s ultralightem nad Beringovou úžinou a Sibiří v zimě je hrdinství. Naštěstí byli všichni rozumní a radši odložili let, když nepřálo počasí. A pro letoun je to výtečná reklama.

Odpovědět

RE: Podařilo se

24.01.2022 v 21:42 Martin

Hlavně letět to celý za VFR, v ultralightu, to klobouk dolu hlavně pro toho kdo to plánoval ...

Odpovědět

Přidat komentář