NATO vybralo CLV v Pardubicích pro výcvik svých pilotů

12.12.2021

NATO vybralo CLV v Pardubicích pro výcvik svých pilotů
NATO vybralo CLV v Pardubicích pro výcvik svých pilotů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Centrum leteckého výcviku (CLV) v Pardubicích dosáhlo začátkem prosince významného mezinárodního úspěchu. Desítka členských zemí NATO vybrala CLV jako jeden z prvních výcvikových kampusů, kde budou trénováni vojenští piloti severoatlantické aliance v rámci mezinárodní aktivity NATO Flight Traning Europe (NFTE). První letci by v CLV měli absolvovat výcvik v roce 2023.

lompraha.cz
Foto Lompraha.cz

Centrum leteckého výcviku státního podniku LOM Praha pokládá dohodu za skvělý úspěch, neboť dokázalo uspět v konkurenci ostatních evropských výcvikových center. Druhým vybraným výcvikovým zařízením byla zvolena mezinárodní letecká škola na italské základně Decimomannu na Sardinii.

NATO Flight Traning Europe má za cíl v budoucnu poskytovat letecký výcvik pro členské země pomocí rozsáhlé evropské sítě výcvikových center, která maximální měrou naváže na stávající výcviková střediska v jednotlivých členských státech. Střediska by měla následně zajišťovat celé spektrum činností potřebných ke školení stíhacích pilotů, dopravních pilotů, pilotů vrtulníků i operátorů bezpilotních prostředků. Program NFTE by měl současně přispět k sjednocení výcviků pilotů členských států NATO a k efektivnímu snižování vynaložených nákladů.

Výběr prvních dvou výcvikových center programu NFTE je pouze úvodním krokem ambiciózního plánu mezinárodní spolupráce v rámci výcviku létajícího personálu států Severoatlantické aliance. Pro samotné CLV jde mimo jiné o jednoznačné ocenění kvality služeb, které dlouhodobě poskytují.

Mohlo by vás zajímat

Témata

NATO


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář