Boeing Stearman se před nehodou pokoušel o vzlet z dálnice

05.10.2021

Boeing Stearman se před nehodou pokoušel o vzlet z dálnice
Boeing Stearman se před nehodou pokoušel o vzlet z dálnice (Zdroj: Aeroweb.cz)

V sobotu 2 října se v texaském městě Winnie udála letecká nehoda, při které narazil historický Boeing (Stearman) A-75N1 Kaydet do pouličního osvětlení, vedení vysokého napětí a následně dopadl na dálnici. Texaské úřady sdělily, že pilot vyvázl jen s lehkými zraněními, ale letoun byl zcela zničen.

Letoun účinkoval na místní přehlídce Rice Festival Parade, odkud byl původně vezen zpět na letiště Chambers County. Vzhledem k blížícímu se nepříznivému počasí se však pilot rozhodl pokusit se o vzlet z dálnice číslo 124 a zpět na letiště, které bylo vzdálené přibližně 4,5 kilometru, doletět.

Z videa, které zachycuje průběh nehody, je patrné, že letoun po vzletu z dálnice nedosáhl dostatečné výšky, aby se bezpečně vyhnul pouličnímu osvětlení. Po nárazu do lampy letoun přešel do klesání s následným nárazem do vedení vysokého napětí a dopadem na vozovku.

Neověřené informace hovoří o možné ztrátě výkonu po vzletu, ale přesný důvod příčiny havárie bude známý až po ukončení vyšetřovaní Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB). 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář