Na Moravě vytyčili Tornádo, dočasně omezený prostor do 3000 stop

27.06.2021 6 příspěvků

Na Moravě vytyčili Tornádo, dočasně omezený prostor do 3000 stop
Na Moravě vytyčili Tornádo, dočasně omezený prostor do 3000 stop (Zdroj: Aeroweb.cz)

Četný pohyb jak bezpilotních prostředků ve službách integrovaného záchranného systému (IZS), tak i letadel všeobecného letectví nad místem, které minulý čtvrtek zpustošilo tornádo, vyústilo v urgentní vytyčení dočasně omezeného prostoru, vertikálně ohraničeného výškou 3 000 stop nad mořem. Do tohoto prostoru bude přinejmenším v následujících dvou týdnech povolen vstup pouze letům pod hlavičkou ministerstva vnitra, obrany, či letecké záchranné služby.

„Dne 27. 06. 2021 obdržel Úřad urgentní žádost Letecké služby Policie České republiky (LS PČR) o zřízení dočasně omezeného prostoru ve dnech 28. 06. až 12. 07. 2021. LS PČR na základě vyhodnocení současné situace na jižní Moravě v oblasti postižené tornádem požádala ve spolupráci s ostatními složkami IZS a AČR o omezení vzdušného prostoru pro pilotované i nepilotované lety,“ stojí v úvodu opatření obecné povahy, které dnes Úřad pro civilní letectví (ÚCL) publikoval na svém webu.

Dočasně omezený prostor Tornado (GND - 3 000 ft AMSL)
Dočasně omezený prostor Tornado (GND - 3 000 ft AMSL)

S ohledem na vážnost a akutnost situace nelze k tomuto opatření podávat námitky.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

hranice prostoru TORNADO

28.06.2021 v 16:54 Ondra

Chápu to a je to logické opatření. Jen ten tvar resp. západní hranice. Přemýšlím jak bezpečně odstartovat z LKBA z 08 a nenarušit ten prostor? 

Odpovědět

RE: hranice prostoru TORNADO

28.06.2021 v 17:21 Vladimír

Zkoušel jsem si to odměřit na mapě a vzpomenout, jak to tam vypadá, a vychází mi to podobně, jako vzlet v LKLT z 23 s točením vpravo. Ale žádná sláva to není a stačilo by místo rovné čáry udělat lomenou nebo ji o kousek posunout. 

Odpovědět

RE: RE: hranice prostoru TORNADO

29.06.2021 v 11:02 Ondřej

Okruhy v Břeclavi vždy na sever, na druhé straně (na západě) jsou zahrádky a chatičky. Navíc vpravo je zakázaný prostor D3 (plyn...) 

Teď to Tornado odřezává ca 1/4 okruhu na LKBA. Ideální by bylo, kdyby se někdo na UCL zamyslel a jen mírně odřízl roh toho prostoru Tornado na severozápadě. Řekněme od toho D3 šikmo někam na Moravský Žižkov. Tím bude dost ochranného prostoru nad Hruškami. drony snad nepotřebují horizontálně být 3 km daleko od místa kde mají něco točit nebo sledovat a současně bude bezpečný vzlet i nějakého naloženého aparátu s živými lidmi na palubě z 08 mírnou levou v klidu (tj zachování okruhu na LKBA).  -)))

Odpovědět

hranice

29.06.2021 v 13:13 Petr

Já ksem teda nepochopil tvar východního okraje. Proč prostor nekončí někde u Rohatce, ale pokračuje nesmyslně až k Sudoměřicím. Když někdo poletí z nebo do Holíče tak může být problém.

Odpovědět

hranice

29.06.2021 v 15:48 B.

Tak jako pragmaticky mi přijde, že ta hranice je podél dálnice, aby to bylo jednoduchý a pochopil to i pilot obecný. Místní provoz na LKBA snad nikdo prudit nebude. A taky nevím, jestli tam teď vůbec mají náladu na lítání. Celá tahle diskuze mi každopádně přijde vzhledem k situaci na místě dost zbytečná.

Odpovědět

hranice

29.06.2021 v 21:22 bořivoj

jak říkal jeden starý kolega: CTR není z betonu

obdobně s tímto prostorem.Neřešte vzlet z LKBA nebo let po okruhu...je to daleko a nikoho zrovna tato oblast nezajímá (břeclaváci sorry). Pofiderní provoz dronů IZS je nesmysl, jediný kdo teď točí z dronů sjou supi z různých televizí. Vrtulník Policie jsem tam nezaznamenal...vzdušné zásobování je neefektivní. Cesty fungují, jen ucpáno auty a o víkendech dobrvolníky Díky za ně..

A to že úředník vytýčí prostor vodvoka? Je to úředník....améba.

Kdo chce letět do Holíče, holt mu nezbude než to obletět.zas taková dálka to není

Ale vžijte se do situace těch lidí dole, když kolem nich budou kroužit malá letadélka i házedla (sportovní létající zařízení) a z nich budou čučet zvědavci a fotit si ten průšvih co tam reálně je.

Ti lidičkové tam ani nespí....práce, horko, vyčerpání a večer i to hlídají před rabováním, když policie nestíhá..takže představa že si je někdo letí jen tak prohlídnout je na těžkou inzultaci toho návštěvníka.

 

Odpovědět

Přidat komentář