Dejte kameře křídla aneb obsluha dronu rychle a bezpečně

16.12.2016

Dejte kameře křídla aneb obsluha dronu rychle a bezpečně
Dejte kameře křídla aneb obsluha dronu rychle a bezpečně (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jste uživatelem bezpilotního letadla (dronu) a chcete si zvýšit kvalifikaci, abyste ho dokázali na maximum využít k rekreačně sportovním účelům? Tyto „hračky“ už dnes dokážou neuvěřitelné věci – v kurzu CATC vás je naučí zkušení lektoři a zároveň dlouholetí uživatelé UAV (Unmanned Aerial Vehicles). Kurz může sloužit jako základní výcvik operátora bezpilotních letadel výrobce DJI, typu Phantom 2, 3 a 4 nebo podobných, nepřevyšujících maximální vzletovou hmotnost 20 kg. Výborně se hodí také jako příprava ke zkoušce na Úřadu civilního letectví podle směrnice CAA/S-SLS-010-n/2012.

Před nástupem do kurzu není potřeba splňovat žádné zvláštní vstupní požadavky, snad jen mít chuť létat a naučit se novým postupům. E-mailem dostanete podklady, abyste byli již před začátkem kurzu vybaveni základními znalostmi, proto je školení pouze jednodenní. Samotný kurz sestává z teoretické a praktické části: šestihodinový teoretický výcvik obsáhne současnou českou legislativu oboru, pravidla létání, základy letu a také nezbytnou meteorologii. Poté se s instruktorem přesunete na polygon (volné prostranství určené k provozu dronů), abyste si vyzkoušeli bezpilotní prostředek v terénu. Tato část trvá zpravidla dvě hodiny – kromě základních obratů a nouzových situací při provádění letu se budete věnovat předletové přípravě, základní montáži, demontáži a údržbě UAV. Po kurzu tak budete schopni kromě základní i složitější pilotáže také předcházet riziku poškození či dokonce zničení dronu během začátků jeho používání. Cena tohoto jednodenního výcviku je 2 900 Kč, minimální počet účastníků v kurzu je pět osob.

Kvadrokoptéra Phantom

Kvadrokoptéra Phantom 4, kterou CATC používá k popsanému výcviku, je poslední model svého druhu, který na trh vypustila čínská firma DJI. Město Shenzen, kde výrobce těchto tzv. smart dronů sídlí, bývá také nazýváno čínským Silicon Valley. Kompletní sestava Phantom 4 dosahuje vysokých výkonů, přitom je lehká a flexibilní – díky její stabilitě vytvoříte dokonalé fotografie i video záběry. Phantom 4 je vybaven palubní kamerou s objektivem o ohniskové délce 20 mm s tříosým stabilizovaným závěsem, pořizuje ostré 12 Mpx snímky a stabilní videozáznam v rozlišení až 4K. Díky více letovým módům můžete natáčet plynulé záběry za letu, sportovní režim přidá zvýšenou hbitost a rychlost (až 72 km/h). Nemusíte mít přitom strach, že se dron po cestě rozbije o nejbližší překážku – ty dokáže bezpečně detekovat a reaguje tak na trojrozměrný svět, přesně jako člověk se zdravým párem očí. Stejně tak při využití aplikace DJI Go aktivujete funkci Smart Return Home; dron se vám v pořádku vrátí zpátky na místo startu a po cestě se elegantně vyhne všem nástrahám. Režim Activetrack umožní sledovat vás v pohybu: ať už to bude běh, nebo třeba jízda na lyžích či rafting, Phantom 4 kolem vás bude kroužit a natáčet maximální rychlostí 20 m/s (ve sportovním režimu). Pokud by se měl setkat s překážkou, vyhne se jí nebo prostě zastaví. Navíc kvalitní kamera tohoto typu kvadrokoptéry je vybavena nejnovějším systémem stabilizace obrazu. Určení polohy dronu je přesnější a rychlejší díky možnosti připojit se až k 24 satelitům (systému GPS i GLONASS). Mezi automaticky zaznamenávané informace patří kompletní trasa letu, délka, vzdálenost, místo a rychlost. Maximální letový čas UAV Phantom 4 je při plně nabitých bateriích přibližně 28 minut. Začátečníci jistě ocení režim, který omezuje výšku a vzdálenost letu na 30 m a který navíc zamezuje klopení kamery. Snáze se tak naučí prvotní manipulaci, než přejdou k létání do dálky a k pokročilejšímu ovládání kamery. Výchozí nastavená nejvyšší výška, ve které se dron pohybuje, je 120 m nad místem vzletu. Lze ji však upravit až na 500 m. Maximální dosah v otevřeném prostoru a za přímé viditelnosti je asi 5 km. Pořizování snímků je díky programovatelnému ovladači téměř tak snadné, jako byste kameru drželi v ruce.

Pro kvalitní postprodukční zpracování nasnímaného materiálu máte k dispozici celkem 10 barevných profilů, samozřejmostí jsou režimy pro zvýraznění barev či kontrastu nebo pro pořizování záznamu s velkým dynamickým rozsahem. Phantom 4 pořizuje fotografie ve formátu JPG, podporuje také Adobe DNG RAW. Pokud jde o video formáty, natáčet můžete v MP4 nebo MOV.

Informace o výcviku operátora bezpilotních letadel najdete na www.catc.cz. Přihlášky do kurzu posílejte na adresu info@catc.cz.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář