První sériová Cessna Corvalis TTx vzlétla, slibuje špičkové výkony

08.03.2013

První sériová Cessna Corvalis TTx vzlétla, slibuje špičkové výkony
První sériová Cessna Corvalis TTx vzlétla, slibuje špičkové výkony (Zdroj: Aeroweb.cz)

V sobotu 2. března se do vzduchu vznesl první sériový kus nového jednomotorového letounu Cessna Corvalis TTx. Výrobce stroj prezentuje jako nejrychlejší jednomotorový pístový letoun s pevným podvozkem, který je v této chvíli ve světě vyráběn. Hodnota maximální cestovní rychlosti 435 km/h (235 kts) tento výrok plně podporuje.


Cessna Corvalis TTx / foto Cessna Aircraft Company

Letoun pohání motor Continental TSIO-550-C s dvěma turbodmychadly a výkonem 310 koňských sil. V kabině pilot nalezne nejnovější avioniku Garmin G2000. Do avionického vybavení Corvalisu TTx implementoval výrobce i Electronic Stability Protection System, který má: "Pomoci pilotovi provozovat vysokovýkonný letoun v rámci jeho normální letové obálky". Novinkou je také čtrnáctipalcový dotykový dispej, který umožňuje ovládat většinu systému letadla.

Nejen rychlost, ale i dlouhý dolet je velká přednost Corvalisu TTx. Jeho maximální hodnota je 2 315 kilometrů s užitečným zatížením přibližně 180 kg. Se 435 kilogramy nákladu, což je povolené maximum, uletí nová cessna přibližně 700 kilometrů. Dvojitě přeplňovaný motor umožňuje stroji létat ve výšce 7 500 metrů (25 000 stop).

Cena zbrusu nové Cessny Corvalis TTx činí 14,4 milionu korun.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář