Letecká čítanka na léto

07.06.2006

Vždycky jsem si myslel, že všichni lidé, kteří se přicházejí učit létat, prošli ve svém životě víceméně podobným příběhem. Od dětství zvedali hlavu k nebi, když letělo letadlo, pak začali s plastikovými modely. Pubertu strávili okukováním u plotu aeroklubového letiště a z Letectví si vystřihovali články od Peroutky. Když před třicítkou začali konečně vydělávat nějaké peníze, našli si na webu leteckou školu a se zatajeným dechem tam zavolali. A kromě toho mají za ty léta obývák plný knížek o létání.

Letecká čítanka na léto
Letecká čítanka na léto (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve skutečnosti mi ale instruktorská praxe přinesla pořádné rozčarování - nejenže polovina mých žáků nepozná spitfira od hurricana, ale řada z nich nikdy ani neslyšela jména jako Novák, Vašátko nebo Mrázek. "Hergot, zaslouží si tihle lidé vůbec stát se piloty?", ptal jsem se sám sebe domýšlivě. Když jsem ale zjistil, že létání v nich - bez ohledu na absenci historických základů - zaselo stejně hlubokou vášeň jako ve mě, zastyděl jsem se a odpustil jim. Dodnes jsem ale posedlý myšlenkou, že bych žákům kromě rad, jak přistát v bočním větru, chtěl sdělit i něco ze všech těch knížek, které mě a stovky jiných k létání přivedly.

Letní dovolená je dobrá příležitost. Dovolte mi tedy, vážení piloti, abych Vám doporučil několik knížek k moři. Následovat bude výčet deseti beletristických titulů, které subjektivně považuji za to nejlepší, co v češtině o letectví vyšlo.

 

1. Evžen Čihák - Jak jsem létal a padal

Kdo by neznal Kašpara. Jeho současník a druh Čihák zůstává neoprávněně v jeho stínu, přestože na rozdíl od něj sám postavil (a jak dodává, rozbil) 16 letadel. Kromě toho byl ten pán velký optimista, nadšený letec a člověk s velkým smyslem pro humor. Tahle kniha je závan dávných dob, kdy pád letadla byl něco jako pád z kola. Pokud pilot přežil, oprášil si kožený kabát a začal znovu stavět.

 

2. André Guex - Horský pilot

Od dvanácti let, kdy jsem tuhle (dětskou) knihu přečetl, je můj letecký sen jasný: létání v Alpách s Piper Cubem. A hlavně nacházení smyslu toho všeho - záchrana životů horalů, zásobování zvířat…prostě poslání v každém letu. Po stovkách letů v mlze a sněhových bouřích se autor zabil při obyčejném cvičném letu krátce po napsání této autobiografie. Kniha ale tvoří pomník, který si zaslouží.

 

3. Richard Bach - Dar křídel

Dar křídel  

Děláte si srandu - létáte a nečetli jste Bacha? Tak běžte do knihkupectví a zjistíte, že tenhle bývalý vojenský pilot F-86 a F-100 dokázal přesně vystihnout vaše pocity a popsat, proč se na letiště tak těšíte. Dar křídel je soubor krátkých povídek, v prodejně najdete ale i jeho další romány.

 

 

 

Velký cirkus  

4. Pierre Clostermann - Velký cirkus

Opus magnum. Pro mě nepřekonané dílo letecké válečné prózy. Bude vám běhat mráz po zádech. Tohle není vzpomínková kniha, tohle je letecká válka versus život, teď a tady.

 

5. Antoine de Saint-Exupéry - Noční let / Země lidí

Země Lidí  

Říkají o něm, že byl zvláštní povaha. Psát - a létat - ale uměl. Exupéry zažil dobu, kdy civilní létání bylo opravdu nebezpečné a psal o tom. Jeho texty mají básnický nádech, jsou pocitové, ale přitom poctivé, bez patosu.

 

 

 

6. Antonín Liška - Jak se plaší smrt

Fajtl a Liška, tohle si prostě musíte přečíst už z úcty ke starým pánům. Dlužíme jim to, tu chvíli vzpomínky. Už jenom proto, jak se k nim zachovali naši prarodiče. A až si to přečtete, zjistíte, že je to navíc opravdu dobře napsané.

 

7. Cecil Lewis - Ve znamení střelce

Jako sedmnáctiletý autor vstoupil do světové války, přežil pilotní výcvik a na plátěných dvouplošnících bojoval na Sommě za krále. Asi nejlepší memoáry prvoválečného pilota.

 

8. Ernst Udet - Můj život letce

Udet - letecké eso první světové války, vynikající akrobat, dobrodruh a alkoholik, kreslíř sarkastických karikatur, generál Gőringovy Luftwaffe a říšský prominent. Vyberte si, co chcete. Faktem ale je, že nebyl hlupák, ani nacista. Jeho vzpomínky jsou díky tomu zajímavé, vtipné a poučné.

 

9. Jiří Osolsobě - Zbylo nás devět

Když autor coby student práv utíkal v roce 1939 za hranice, asi by se divil, že se za šest let vrátí na Ruzyň jako kapitán čtyřmotorového bombardéru. Jeho cesta byla podobná jako u vrstevníků - francouzská cizinecká legie, válečná Anglie, jeden operační turnus jako radiotelegrafista na Wellingtonech, pilotní výcvik v Kanadě a na Bahamách a další stovky hodin za kniplem Liberatoru nad Atlantikem. Knížka je perfektně napsaná a hodně o těch, kteří neměli štěstí a nevrátili se.

 

10. Jiří Kobrle, Jan F. Šára - Vzdušné opojení

V polovině devadesátých let, ještě než vydavatelství Svět křídel přestalo využívat služeb korektora, vydali žijící legendě českého letectví panu Kobrlemu tuhle knížku. S humorem popisuje historii letecké akrobacie a velká část knihy může sloužit i jako její učebnice.

 

Létání je létání, vím. Ale věřte mi, že čtení o létání je skoro tak dobré. Tolik má literární doporučení. Budu rád, když ostatní čtenáři přidají ta svá do diskuse pod článkem.

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Zajímavosti


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář