LOT plánuje rozšíření flotily, chce objednat přes 80 letadel

28.03.2024

Polská aerolinka LOT zaznamenala po pandemi Covid-19 zvýšený nárůst poptávky a své pozice hodlá posilovat i v budoucnu. Nedávno představila plán strategie pro následující roky a chce během nich výrazně rozšířit i svou flotilu, proto plánuje objednat až 84 regionálních letadel. Ve hře jsou především stroje Airbus a Embraer.

Letadla LOTu létají po celé Evropě, Asii i Severní Americe
Letadla LOTu létají po celé Evropě, Asii i Severní Americe (Zdroj: LOT)

Společnost LOT se v průběhu let vypracovala v nejúspěšnější aerolinku ze zemí východní Evropy a její vedení hodlá vyvíjet a expandovat i nadále. V říjnu roku 2023 proto představilo strategický plán na příštích pět let, který počítá s výrazným rozšířením flotily, širším portfoliem destinací a větším počtem přepravovaných cestujících, a to až o sedmdesát procent.

 V nejbližší době proto LOT hodlá získat nová regionální letadla. Těch bych chtěla společnost koupit až 84. Nejvíc se zatím mluví o strojích Airbus a Embraer. Ministr státního majetku Jacek Bartmiński se nedávno setkal se zástupci obou koncernů a společně jednali o možnostech spolupráce.

“V současné době má LOT Polish Airlines flotilu 75 letadel, kterou tvoří stroje Embraer a letadla Boeing. Jedním z pilířů strategie je zajistit do roku 2028 až 110 letadel. Společnost proto vede aktivní dialog s výrobci,” uvedlo v prohlášení ministerstvo státního majetku.

LOT má oběma adeptům už brzy poslat žádost o předložení nabídek i se specifikací toho, jaká kritéria by měla letadla splňovat. Prozatím se mluví o tom, že Airbus bude chtít poskytnout stroje Airbus A200 a Embraer regionální letouny řady E-2. LOT by se měl následně rozhodnout ještě v tomto kalendářním roce.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář