České letecké firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartoval letoun L 410 NG

12.02.2024

Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.

L 410 NG před odletem směr Singapur
L 410 NG před odletem směr Singapur (Zdroj: Jan Lekeš)

Ze všeho nejdříve přistane na singapurském letišti hvězdný reprezentant české výpravy: letoun L 410 NG, který směrem Singapur vyrazil v neděli 11. února v 7 hodin ráno z Kunovic. Tříčlenné posádce bude cesta trvat pět dní. Letoun při ní urazí 11 387 kilometrů, ve vzduchu stráví kompletně čtyřiatřicet hodin a v rámci sedmi mezipřistání se objeví na letištích Kréty (kam nedorazil, místo toho divertoval na Santorini - pozn. red.), Egypta, Saudské Arábie, Ománu, Indie (kde přistane dvakrát) a Thajska. Jedná se o jednu z nejdelších cest, jaké v rámci prezentace českého průmyslu na zahraničním veletrhu „čtyřistadesítka“ vykoná, a vůbec nejdelší cestu v rámci aktuální společné prezentace země a národní expozice; dále byla L 410 už jen na přehlídce Indo Defence v Jakartě v roce 2022, kde byla prezentována pod křídly Omnipolu (cesta byla dlouhá 12 221 kilometrů, tedy o necelých tisíc kilometrů delší než ta současná). „V Asii vnímáme pro letoun L 410 NG nezpochybnitelný potenciál. Singapore Airshow proto považujeme za letošní nejvýznamnější zahraniční leteckou akci, o čemž značí jak vlastní prezentace letounu tak účast Omnipolu i dceřiných společností Aircraft Industries a Aero Vodochody na národní expozici,“ říká Jiří Podpěra, prezident Omnipolu.

Letoun odstartoval z Kunovic v neděli v sedm hodin ráno (Foto: Jan Lekeš)

 

 

Singapore Airshow v tuto chvíli platí také za nejvzdálenější destinaci, v níž se bude český letecký a kosmický průmysl prezentovat pod jednou střechou národní expozice. „V silné sestavě přítomných českých firem na veletrhu nebudou chybět národní ikony vojenského a civilního letectví, výrobci letounů včetně sportovních letadel, v nichž patří Česko ke světové špičce, opravárenské podniky, dodavatelé komponent, výrobci leteckých motorů ani vývojové a zkušebnické kapacity,“ říká prezident ALKP Josef Kašpar. „Vůbec poprvé se v novém výstavním konceptu objeví také kosmický sektor a svou premiéru zde odehrají české družice,“ dodává za Výzkumný a zkušební letecký ústav z pozice generálního ředitele. Národní reprezentace v Singapuru přitom figuruje ve vybrané společnosti 10 národních pavilonů po boku pavilonů Spojených států, Kanady, Francie, Británie či Indonésie. „Mít na takto prestižním veletrhu nejen společnou expozici, ale také letoun české výroby je pro prezentaci komplexních oborových schopností země zásadním lákadlem z obchodního i reprezentačního pohledu ,“ zdůraznil Kašpar.

Českou oficiální výpravu na Singapore Airshow nastartoval především potenciál asijského trhu pro českou leteckou produkci a to jak v rovině finalistů (výrobců letadel), tak dodavatelského řetězce, MRO služeb a vesmírného sektoru.

Posádku čeká pořádný výlet. Během pěti dnů urazí přes 11 tisíc kilometrů a podělí se o více jak 30 letových hodin (Foto: Jan Lekeš)

 

Součástí české firemní posádky jsou společnosti Aero Vodochody, Aircraft Industries a Omnipol, pro jejichž letouny patří země ASEAN či také Thajska mezi lukrativní vývozní destinace. V rámci segmentu MRO (údržby a opravy) je právě pořadatelská destinace extrémně zajímavým trhem – Singapur platí v MRO za asijský hub, který zastupuje celých 10 procent globálního MRO; proto si od mise hodně slibuje právě český zástupce tohoto oboru, Czech Airlines Technics. Singapur je přitom na světové špičce v zavádění supermoderních technologií v nastupujícím trendu UAV i kosmickém průmyslu, především v rovině družicových systémů, v nichž už Česko také není nováčkem. Prim zde hraje VZLÚ, který se na národní expozici nového konceptu představí poprvé, a to jako ústřední český integrátor kosmických řešení a národní centrum pro kosmické technologie s vlastními družicemi. Teritorium má rovněž silný potenciál pro sportovní letadla, která na českém pavilonu bude zastupovat společnost Shark Aero.

Chybět nebude ani výrobce leteckých motorů PBS, která má díky vlastní dceřiné společnosti silnou stopu v Indii a vysoký potenciál uplatnění v ASEAN (ostatně stejně jako v Austrálii, která od Singapuru není daleko). Stejně tak se veletrhu účastní česká stálice CSG Aerospace a nováček Aveo Engineering, který vyrábí světla do letadel, vrtulníků i UAV – a to jak pro domácí (Shark, L 410 NG i L-39 NG), tak pro světové značky (Cessna, Embraer či Bell).

Letoun má do dějiště veletrhu dorazit v pátek (Foto: Jan Lekeš)

 

Největší letecké události v Asii, kterou zastřešuje singapurské Ministerstvo obrany, se letos zúčastní přes tisíc vystavovatelů z více než padesáti zemí. Historicky poprvé se tu představí Česká národní expozice, organizovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem obrany, Ministerstvem zahraničních věcí a Asociací leteckého a kosmického průmyslu (ALKP). Po úspěchu na leteckých veletrzích v Paříži a v Dubaji se ve dvoupatrovém národním pavilonu (s dvoumetrovým modelem letounu L-39 NG) znovu spojí české vojenské i civilní letectví: a to v podobě devíti společností v rámci delegace, kterou stejně jako při předcházející české misi na Dubai Airshow vede náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.

Po dvou předcházejících ročnících singapurského veletrhu, na nichž se podepsala covidová pandemie, značí aktuální ročník návrat na předpandemická čísla: česká národní účast oslaví premiéru na ústřední asijské airshow, kdy se očekává přibližně 30 tisíc obchodních hostů a až 100 tisíc návštěvníků během dvou posledních dnů pro veřejnost.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář