Boeing chce předejít dalším problémům. Zvýší kontrolu dodavatelského řetězce

17.01.2024

Americký výrobce letadel Boeing zvýší dohled a kontrolu nad výrobou letadel 737-9 poté, co nouzová situace na letu Alaska Airlines poodhalila další problém, a to možnost uvolněných šroubů na výstupních dveřích několika letadel z této řady.

Boeing 737-9 MAX v barvách Alaska Airlines
Boeing 737-9 MAX v barvách Alaska Airlines (Zdroj: Getty Images)

Boeing zvýší dohled nad celým procesem výroby. Slibuje si od toho zamezení dalších potenciálních problémů. Jde o mimořádné opatření, které je nad rámec standardních tisíců kontrol, které se dnes podle výrobce provádějí v každém letadle 737. 

Boeing se také bude zabývat prací společností Spirit AeroSystems, která právě části nástupních a výstupních dveří, případně záslepek do modelů letadla instalovala. 

Americký výrobce se snaží kontrolovat dopady nedávného incidentu. Otevřel mimo jiné své montovny leteckým společnostem, čímž jim umožnil kontrolu výroby a jednotlivých postupů. Chce je tak ujistit, že dodržuje předepsané protokoly. 

"Zástupci z řad leteckých společností mají a budou mít přístup ke všemu, co chtějí vidět i na palubě svého letadla před jeho dodáním," uvedl Boeing. 

Federální úřad pro letectví (FAA) Spojených států v pátek uvedl, že mimo jiné zvýší dohled nad výrobou amerického výrobce. FAA bude také vyšetřovat, zda Beoing dodržel základní procesy v zajištění bezpečnosti na palubě. 

Úřad ale není jediný, kdo se na výrobu Boeingu zaměří. Uvedla to samotná letecká společnost Alaska Airlines, která chce také posílit dohled nad vyrobenými letadly této společnosti. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář