Pilot El Al vzal do Tel Avivu více cestujících, než bylo sedadel

18.10.2023

Vážné bezpečnostní riziko si vzal na sebe pilot letu El Al poté, co na palubu vzal více pasažérů, než mělo jeho letadlo sedadel. Šlo o Izraelčany hlásící se do vojenské služby.

Extra cestující zabrali veškerý možný prostor
Extra cestující zabrali veškerý možný prostor (Zdroj: X | David Ha'ivri)

Let LY 82 cestoval v pondělí do izraelského hlavního města z thajského Bangkoku. Na palubu Boeingu 777 se standardně vejde 279 cestujících, posádky se ale o návrat do rodné země dožadovaly desítky „mladých batožníků (turisté cestující jen s velkými batohy - pozn. red.)“, kteří chtěli narukovat do záložních sborů izraelské armády.  O nevšedním zážitku se na sociálních sítích rozpesal David Haïvri, turistický průvodce z Izraele. 

Po zaplnění všech sedadel posádka vzala na palubu nejprve dalších dvacet těchto mladíků, které posadila na místa pro posádku. Se svolením kapitána pak ještě vybrali dalších deset, kteří zabrali podlahy v kuchyňkách a okolo kokpitu. Ha'ivriho fotografie zobrazuje několik spících osob namačkaných u dveří. Po celou dobu letu prý bylo o všechny řádně postaráno, o což se podle Ha'ivriho postaral i sám kapitán.

Nejde přitom o jediný projev dobré vůle pro ty, kdo se dobrovolně rozhodli vstoupit do boje s Hamásem. Šéfredaktor novin Jerusalem Post Avi Mayer na sociální síti X sdílel příběh z 11. října, kdy na New yorském letišti JFK dobrovolně nabízel u přepážky El Al orthodoxní Žid zaplacení letenky každému, kdo mu ukáže potvrzení o nástupu do služby. Podle Mayera muž, který si přál zůstat anonymní, zaplatil 250 letenek. Po celém světě vyslechlo výzvu Izraele k narukování okolo 360 tisíc občanů. 

Izraleský národní dopravce El Al je jedním z mála, který stále udržuje provoz z/do Izraele. Jako jediný na světě do svých letadel také instaluje obranné systémy, které je chrání před raketami země-vzduch.  

Mohlo by vás zajímat

Témata

Zajímavosti


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář