Stroje Beechcraft dostaly výkonnější vrtule

14.07.2023

FAA certifikovalo nové vrtule pro Beechcraft King Air B300. Slibují lepší výkon při vzletu a nižší hlučnost.

Stroje Beechcraft dostaly výkonnější vrtule
Stroje Beechcraft dostaly výkonnější vrtule (Zdroj: morningstar.com)

Americký úřad pro letectví (FAA) certifikoval nové vrtule McCauley C780, určené pro letadla Beechcraft King Air B300. Ty jsou oproti předchůdcům lehčí o 22 kg, tišší a zlepší výkon stroje při vzletu a stoupání. Společnost zisk certifikace oznámila ve čtvrtek.

Nové vrtule jsou vybaveny čtyřmi hliníkovými listy a mají průměr 105 stop (266 cm). Nově budou vyžadovat generální opravu po 5 000 letových hodinách nebo 72 měsících. Záruka od výrobce pak platní na prvních 4 000 hodin (nebo 36 měsíců). Zájemci si je mohou nechat namontovat v servisních centrech McCauley Propeller Systems nebo Textron Aviation.

Nová vrtule McCauley C780 (Zdroj: McCauley Propeller Systems)

 

„McCauley C780 je nový lehký šavlovitý design vrtule, který vylepšuje už tak legendární zážitek z létání s King Air,“ uvedla viceprezidentka a generální manažerka spoelčnosti McCauley Heidi McNary. „Jsme rádi, že můžeme našim zákazníkům nabídnout kvalitu řemesla, kterou od nás letci očekávají už 85 let.“

První letadlo série King Air 300 vzlétlo v roce 1983 a od té doby prošlo několika modernizacemi. Dodnes patří mezi jedno z nejoblíbenějších turbovrtulových letadel.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář