Motory Pratt&Whitney budou prohlíženy mobilními telefony

07.07.2023

Pratt & Whitney ve spolupráci s indickým start-upem Awiros představil nový nástroj na inspekce motorů. Běží v cloudu a používá umělou inteligenci.

Motory Pratt&Whitney budou prohlíženy mobilními telefony
Motory Pratt&Whitney budou prohlíženy mobilními telefony (Zdroj: Aeroweb.cz)

Percept, jak se nový program nazývá, je grafický program pracující používající operační systém Awirosu pro video inteligenci. Cloudové prostředí umožňuje uživatelům nahrávat fotky a videa motorů skrze mobilní aplikace a v reálném čase dostávat informaci o dostupnosti jednotlivých komponentů. Společnosti si od programu slibují zrychlení a zlevnění prohlídek motorů až o 90 %. Fungovat bude výhradně na nejpokročilejších motorech P&W, například sériích GTF nebo V2500.

„Nástroj Percept pomáhá snížit čas a námahu v rámci před a po leasingové analýze leteckých motorů,“ prohládil O Sunk Kwon, viceprezident zákaznické podpory u P&W. „Pracujeme s Awirosem posledních pár let na zlepšení této technologie. Líbí se nám, že se posouváme z vývoje technologie k představení fungujícího produktu na trh.“

Zástupci společností předváděli systém na Paris Air Show (Zdroj: prnewswire.com)

 

Na jeho slova navázal i zakladatel a ředitel Awirosu Vikram Gupta: „Budovat Percept s P&W je jedna z nejlepších zkušeností Awirosu. Jsme pyšní, že vysoce přesné skenování P&W motorů mobilními telefony s Perceptem se komerčně rozšiřuje v leteckém průmyslu.“

Awiros se ke spolupráci dostal jakožto vítěz RTX Innovation Challenge. Soutěže se zúčastnilo přes šedesát indických i světových start-upů, které se pohybují v oblastech umělé inteligence, strojového učení nebo počítačového vidění (odvětví zabývající se vytvářením zařízení schopných získávat informaci ze zachyceného obrazu). Týmy měly za úkol přijít s řešením, které by optimalizovalo, zautomatizovalo a snížilo lidskou práci u inspekce motorů. Nápad Awirosu byl vyhodnocován mezi lety 2020 a 2021 a jeho komerční nasazení se očekává během tohoto roku.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář