Nad letištěm v Klatovech vznikne nový dočasně omezený prostor

13.12.2022

Nad letištěm v Klatovech vznikne nový dočasně omezený prostor
Nad letištěm v Klatovech vznikne nový dočasně omezený prostor (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nový prostor vznikne z důvodu konání několika mezinárodních parašutistických závodů a soustředění v hromadných seskocích. V publikovaných dnech budou moci piloti vstoupit do omezeného prostoru na základě povolení vydaného příslušným stanovištěm letových provozních služeb (ATS).

O vytvoření prostoru zažádala společnost Pink Aviation, pořádající mezinárodní parašutistická soustředění. Prostor LKR7 Klatovy tvoří kružnice o poloměru šest námořních mil se středem v poloze vztažného bodu letiště. Jeho spodní hranice se nachází v letové hladině 95 (FL 95) a horní hranice vertikálního vymezení je v FL 155. Prostor může být vyhrazen mezi 1. dubnem 2023 a 31. říjnem 2023 od 6:00 UTC do západu slunce. Existence prostoru by měla přispět ke snížení zátěže řídících letového provozu a zvýšení bezpečnosti ve vzdušném prostoru třídy C.

Podoba dočasně omezeného prostoru
Dočasně omezený prostor LKR7 Klatovy / Zdroj: Úřad pro civilní letectví

Jedním z dalších důvodů pro vznik prostoru je snížení hlukové zátěže obyvatelů Klatov a okolních vesnic. Jak řekl Aerowebu jednatel společnosti Pink Aviation Petr Hlaváček, výsadková letadla budou mít více prostoru pro stoupání, čímž se rozptýlí hluková zátěž.

Letadla provádějící výsadky v dočasně omezeném prostoru budou muset být na provozní frekvenci příslušného stanoviště ATS. Informaci o provozním kmitočtu a volacím znaku stanoviště poskytne Letové informační středisko (FIC) Praha. V tomto prostoru mimo jiné platí pro letadla povinnost mít na palubě zařízení podporující technologii ADS-B Out Extended Squitter.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář