85 let provozu. Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni dnes slaví

04.04.2022

85 let provozu. Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni dnes slaví
85 let provozu. Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni dnes slaví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Do roku 1929 byl veškerý letecký provoz směřující do Prahy soustředěn výhradně na letiště Praha-Kbely. Vzhledem k omezené kapacitě letiště československá vláda rozhodla o odkoupení ruzyňských plání a vyhotovení plánů budoucího letiště.

Stavba nového pražského letiště započala roku 1933 a dokončeno bylo 1. března 1937. Součástí nového letiště byly krom slavné odbavovací haly Ing. Arch. A. Benše také opravárenské dílny, truhlárny a hangáry, které svou velikostí a moderním vzhledem překonaly všechny podobné soudobé stavební projekty.

Provoz na letišti byl zahájen dne 5. dubna 1937, přesně před 85 lety. První podvozková kola, která se dotkla přistávací dráhy letiště, patřila letounu Douglas DC-2 Československé letecké společnosti, který přiletěl v ranních hodinách do Prahy z Piešťan přes Zlín a Brno.

Rok 1938 - Foto: letisteslavi85.cz
Rok 1938 - Foto Letisteslavi85.cz

Ruzyňské letiště se dočkalo výrazné expanze v 60. letech minulého století, když vedle původního „starého“ vyrostlo letiště nové. Nové severní letiště tehdy zahrnovalo novou vzletovou a přistávací dráhu, nový terminál, opravárenský hangár a další obslužné budovy. V polovině 90. let byla zahájena další výstavba, která letiště rozšířila o cargo terminály, nový odbavovací komplex a další provozní objekty.

Současnost - Foto: letisteslavi85.cz
Současnost - Foto Letisteslavi85.cz

V současnosti letiště disponuje dohromady čtyřmi terminály. V roce 2019 letištěm prošlo rekordních 17,8 milionů cestujících, avšak následující roky se nesly ve znamení pandemie covid-19.

Před letištěm stojí v post-covidové éře jeho existence mnoho výzev. Do budoucna se počítá například s výstavbou paralelní vzletové a přistávací dráhy 06R/24L. Stavební práce by měly dle dosavadních plánů začít roku 2025.

Bohatou historii pražského letiště připomene od 5. dubna interaktivní výstava v Terminálu 2, dále speciální exkurze nebo podcasty s pamětníky a současnými představiteli letiště. Veškeré narozeninové akce budou probíhat především v prvním dubnovém týdnu, některé i později v letošním roce. Více informací je možní najít na nově spuštěných webových stránkách.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář