Vzdušný prostor nad Slovenskem může být omezen pro civilní lety

18.03.2022 7 příspěvků

Vzdušný prostor nad Slovenskem může být omezen pro civilní lety
Vzdušný prostor nad Slovenskem může být omezen pro civilní lety (Zdroj: Aeroweb.cz)

Slovenský vzdušný prostor a jeho využívání se může v souvislosti s válkou na Ukrajině omezit pro civilní lety. Rozhodla o tom ve středu 16. března slovenská vláda.

Vzhledem k rychle měnící se situaci na Ukrajině prozatím není jasně stanoveno, jaká omezení budou na Slovensku aplikována. Omezení vzdušného prostoru by mělo dle prvotních informací zahrnovat "zejména zřízení dočasně omezených nebo vyhrazených prostorů pro účely plnění úkolů ochrany a obrany slovenského vzdušného prostoru", jak uvedlo tamní ministerstvo obrany.

„V těchto prostorech bude po jejich aktivaci probíhat vojenský letecký provoz plnící dílčí i komplexní mise (zpravidla přelety), které budou realizovat letadla včetně bezpilotních prostředků členských států NATO. Těmto strojům nemohou poskytnout letové provozní služby civilní poskytovatelé leteckých navigačních služeb,“ informoval slovenský resort obrany. Takové lety podléhají řízení pod záštitou ministerstva obrany. Vzhledem k charakteru takového provozu budou nově vzniklé prostory navrženy tak, aby navazovaly na letové koridory sousedních zemí. 

Je tedy pravděpodobné, že v blízké budoucnosti nastanou značné úpravy slovenského vzdušného prostoru. Proto je žádoucí, aby každý pilot letící tímto směrem věnoval zvýšenou pozornost získávání aktuálních informací během plánování letu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Komentar

19.03.2022 v 13:01 Frantisek

To je tak kdyz si nasadili americka vojska na letiste.To se dalo cekat kdyz si nasadili Americany na letiste.Pro obycejne letani nic dobreho.

Odpovědět

RE: Komentar

20.03.2022 v 11:57 Martin

Ono jestli to spíš nebude tím že jim za čárou létají ruské rachejtle ...

Mimo to nad Ukrajinou a v blízkosti hranic teď civilní provoz moc nelétá. Tedy dává smysl tam udělat dočasné TRA/TSA a létat tam v rámci OAT. Navíc tem teď nejsou ty prostory v rozovnáním s Polskem a Maďarskem nějak velké.

Odpovědět

RE: Komentar

20.03.2022 v 13:50 Erka

Hele Franto, a na ktorem ze to slovenskem letisti jsou tedka amerikani?

Odpovědět

RE: RE: Komentar

21.03.2022 v 16:59 igi

na ziadnom. Paradoxne je na nasich vojenskych letiskach asi este stale viac rusov nez amerikanov. Kedze nam este nedosli F16tky.

Ale uz len naznak ze by mohli dojst amerikani sposobil u nas taku mobilizaciu kremelskej verchusky ze aj profi armada by mohla zavidiet.

 

Odpovědět

RE: Komentar

22.03.2022 v 17:17 Vlado

Obyčajné lietanie, to je presne to, čo nás teraz trápi, keď ostreľujú pomaly hranicu. Slovensko je malé územie s mizernou PVO a navyše sa tu lieta podstatne menej ako v čr.

Úplne marginálny problém, ale pre antiamericky orientovaného ťapákovca správa dňa.

Odpovědět

RE: RE: RE: Komentar

23.03.2022 v 11:52 Martin

Hodno spomenúť, že sú to práve rusi, ktorých si platíme, aby sa na Sliači "starali" o naše MiG-29. Zároveň nás vyhlásili za nepriateľskú krajinu. Čisté Kocúrkovo...

Vlastne sa popritom ani niet čo diviť, že letuschopných strojov je minimum.A to nikto nespomína ich bojaschopnosť.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: Komentar

23.03.2022 v 19:32 igi

momentalne je udajme menej letuschopnych pilotov nez letuschopnych migov :)

jednoducho ta generacna obmena tam musi prebehnut, nema zmysel cvicit novych pilotov na migy, ked sa budu vyradovat. To by nedavalo zmysel ani keby nam za hranicou neprebiehala "mierova operacia"

Odpovědět

Přidat komentář