Trh všeobecného letectví se přibližuje k prodejům jako před pandemií

25.02.2022

Trh všeobecného letectví se přibližuje k prodejům jako před pandemií
Trh všeobecného letectví se přibližuje k prodejům jako před pandemií (Zdroj: Aeroweb.cz)

Asociace výrobců všeobecného letectví (GAMA) zveřejnila statistiku prodejů letadel všeobecného letectví za minulý rok. Všechny segmenty zaznamenaly meziroční růst a celkově výrobci dodali objednávky v hodnotě 25,2 miliardy dolarů.

Prodeje pístových letounů meziročně vzrostly o 5,5 %, což představuje 1 393 dodaných kusů, mezi nimiž byl největší podíl letadel Cirrus řady SR se 442 prodanými letadly. Druhý největší narůst zaznamenal segment bussines jetů, který činil 10,2 % se 710 prodanými letadly a narůst prodejů o 19 % zaznamenal segment turbovrtulových letadel s 527 dodávkami.

Největší růst zaznamenal segment vrtulníků
Největší růstv roce 2021 zaznamenal segment vrtulníků

Ještě větší narůst je patrný z prodejů vrtulníků. Pístových strojů bylo v roce 2021 dodáno o pětinu více než předchozí rok, tedy 181 kusů. Turbínových vrtulníků bylo dodáno 645 kusů s meziročním zvýšením dodávek o 27,5 %. 

„Celkové počty dodávek letadel se přibližují číslům, která byla pozorována před vypuknutím pandemie. Odvětví dokázalo přečkat bouři strategickým řízením pracovních sil a přečkalo výzvy týkajících se dodavatelských řetězců, které ale bohužel stále přetrvávají,“ okomentoval prodejní statistiky GAMA její generální ředitel Pete Bunce.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář