EASA upozorňuje na rušení radiových výškoměrů 5G vysílači

31.12.2021 1 příspěvek

EASA upozorňuje na rušení radiových výškoměrů 5G vysílači
EASA upozorňuje na rušení radiových výškoměrů 5G vysílači (Zdroj: Aeroweb.cz)

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) vydala v prosinci bezpečnostní informační bulletin s číslem 2021-16, který obsahuje doporučení vztahující se k problematice rušení radiových výškoměrů komunikačními sítěmi 5G.

EASA vydává tento bulletin na základě obav z možného rušení radiových výškoměrů vysílači 5G sítě. Vysílače 5G totiž pracují v pásmu C na frekvencích, které jsou blízké frekvencím využívanými radiovými výškoměry instalovanými na velkém množství dopravních letadel. 

Agentura v dokumentu sice píše, že v současnosti nebylo zjištěné žádné riziko spojené s rušením radiových výškoměrů 5G vysílači, nicméně i přesto vydala několik doporučení pro posádky a provozovatelé letadel. Mezi nimi je například seznámení se s problematikou a možným nesprávným fungováním radiovýškoměrů, hlášení jakékoliv anomálie výrobci letadla, nebo zařazení simulace nespolehlivé funkce výškoměru během vzletu a přistání při přezkoušení posádek. 

Bulletin reaguje především na příkaz k zachování letové způsobilosti amerického Federálního leteckého úřadu (FAA AD), který vyžaduje revizi letových příruček některých typů letounů a vrtulníků. Příručka musí zahrnovat omezení či zakázání určitých operací vyžadujících data z radiového výškoměru, v případě kdy se projeví rušení radiového výškoměru.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Přístroje EASA


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Drobna nepresnost..

02.01.2022 v 4:34 Jenda

Bulletin 2021 - 16 bohuzel obsahuje malo informaci. Uvedomuji si, ze vzhledem k frekvencnimu spektru techto instrumentu muze dochazet  k ruseni ze strany 5G BTSek.

Pak by jiste stalo za to, naskenovat celosvetove teren pomoci kalibracnich letadel, coz pokud vim se nedeje.

V case, kdy jsou opticke laserove systemy pro urcovani vysky jeste v plenkach a ty  soupravy jsou pro starsi provozovane stroje proste drahe, by bylo dobre na bezpecnosti pilotu, posadek a cestujicich trochu zapracovat.

 

Ale to by se muselo politikum  chtit.

 

Provoz 5G systemu je nutny. Bez tehle technologie by se nas svet zboril jak domek z karet.

Ale meli bychom byt pripraveni i na ta rizika.

 

Zatim nejsme. Snad to tem nahore dojde dostatecne rychle.

Kdyby dnes zil Antoine De Saint Exupery, coz byl postovni pilot, ktery se ciste nahodou stal svetoznamym spisovatelem a to az po sve smrti, prvni otazkou kterou by vyslovil by bylo.    " Mohli jste mladezi zachranit cestujici u Smolenska ? "

 

Mohli.

 

Kdybychom mysleli trochu dopredu.

 

Snad se polepsime... 

 

 Zdravi Jenda

 

 

 

 

Odpovědět

Přidat komentář