Britský úřad vydal aktualizovanou příručku pro létání v zimě

19.12.2021

Britský úřad vydal aktualizovanou příručku pro létání v zimě
Britský úřad vydal aktualizovanou příručku pro létání v zimě (Zdroj: Aeroweb.cz)

Britský Úřad pro civilní letectví (CAA) vydává přepracovanou verzi svých bezpečnostních letáků (Safety Sense Leaflet) a nedávno zveřejnila díl třetí, který je velmi aktuální, neboť se věnuje létání v zimě.

Cílem vzdělávacího letáku je poskytnout pilotům všeobecného letectví rady a řešení problémů, které je můžou během létání v zimních měsících potkat. Dokument se dělí na rady ohledně počasí, přípravy letadel, vzletu a přistání, námrazy za letu, péče o letadlo po letu a v závěru také zmiňuje vhodné oblečení a bezpečnostní vybavení.

V kapitolách o počasí si piloti oživí například frontální systémy a jejich specifika, připomenou důležité zkratky NOTAMů a TAFů, které jsou obzvlášť důležité v zimním období. V části věnované přípravě letounu je zmíněná důležitost kontroly a správné funkce topení, správného odmrazování komponentů, péče o baterii, nebo také používání vhodného oleje a maziva.

Znázornění vlivu námrazy na letadlo
Znázornění vlivu námrazy na letadlo

Neméně důležité je před samotným letem správně ohřát pohonnou jednotku a spočítat si, jakou délku dráhy bude pilot potřebovat pro bezpečný vzlet. Tyto informace, ale také jaké nebezpečí skýtá námraza a jak s ní bojovat, je v publikaci velmi dobře popsáno. 

Leták v elektronické podobě má celkem 21 stran, na kterých jsou popsány všechny důležité aspekty pro létání v zimě a je určen nejen pro zkušené piloty, ale také pro začínající studenty a instruktory. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář