Pátek poznamenaly dvě tragické nehody letounů

30.08.2021

Pátek poznamenaly dvě tragické nehody letounů
Pátek poznamenaly dvě tragické nehody letounů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Hned dvě smutné události poznamenaly začátek uplynulého víkendu. V pátek dopoledne přišlo oznámení o letecké nehodě na západě Slovenska. Druhá nehoda se odehrála stejného dne v odpoledních hodinách na mosteckém letišti. I v případě nehody na Slovensku šlo o letoun z Česka.

Na západě Slovenska v pátek havaroval letoun typu VUT100 Cobra. Stoj odstartoval dopoledne z brněnského letiště a havaroval u vesnice Mokrý Háj nedaleko města Skalica, jež se nachází nedaleko českých hranic. Při nehodě zahynuli tři lidé. Zprvu média milně informovala, že nehodu nepřežili dva Češi a slovenský pilot, který žil v Česku. Později bylo slovenskou policií potvrzeno, že všechny oběti nehody jsou české státní příslušnosti a jedná se o muže ve věku 29, 47 a 52 let.

Slovenská policie vyšetřuje událost jako obecné ohrožení. Vyšetřování všech okolností a příčin letecké nehody podléhá leteckému a námořnímu vyšetřovacímu útvaru ministerstva dopravy. Ze sdělení primátorky města Skalica na sociální síti vyplývá, že letadlo mělo technické potíže. Při pokusu přistát mimo letiště se letoun zachytil o blíže neupřesněné vozidlo, havaroval a prudce se vznítil. Stroj VUT100 Cobra vlastnila brněnská společnost UNIS.

Nehoda
Havárie letounu na Slovensku Facebook.com

Následně na mosteckém letišti Braňany v pátek odpoledne havaroval letoun Zlin 526. Na místo okamžitě vyjely složky integrovaného záchranného systému, avšak dva lidé na palubě na místě zemřeli. „Krátce před šestnáctou hodinou se na letišti v Mostě u Braňan stala vážná letecké dopravní nehoda. Jednalo se o pád vyhlídkového letu. Na palubě byla jedna dospělá osoba a jedna nezletilá osoba, obě bohužel na místě utrpěly vážná smrtelná zranění, kterým na místě ihned podlehly,“ sdělil serveru iDnes.cz mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník.

Policisté ve spolupráci s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod již zahájili vyšetřování okolností letecké nehody na Mostecku.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář