MPO chce v soutěži podpořit projekty leteckého průmyslu

29.09.2020

MPO chce v soutěži podpořit projekty leteckého průmyslu
MPO chce v soutěži podpořit projekty leteckého průmyslu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) plánuje podpořit letecký průmysl a rozdělit 800 milionů korun ve výzvě v programu Aplikace Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Ministerstvo tak reaguje na důsledky koronavirové krize, která ve velké míře zasáhla letecký a kosmický průmysl. 

„Leteckým podnikům chceme pomoci udržet kontinuitu vývoje a výzkumníky v akci. Při přerušení vývoje by totiž došlo ke ztrátě vývojového know-how a následnému narušení výrobních schopností, které by se vzhledem k tvrdým ověřovacím zkouškám složitě obnovovaly,“ sdělil k programu náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha.

Soutěže se zúčastní také Aircraft Industries / Zdroj: mpo.cz
Soutěže se zúčastní také Aircraft Industries / Zdroj Mpo.cz

Každý podnik může podat až tři projekty, se kterými se bude ucházet až o 100 milionů korun (firmy spadající do kategorie velkých podniků mohou soutěžit až o 300 milionů korun). Příjem projektů bude probíhat až do 15. prosince a násladně budou vyhodnoceny pomoci bodového skóre.

Do dotační výzvy se chce zapojit například společnost PBS z Velké Bíteše, která se chce zapojit s několika projekty. Jedním z nich je modifikace palivové soustavy, která sníží hmotnost, spotřebu a emise a zároveň rozšíří letovou obálku stávajících APU. Do výzvy se zapojí také firma MGM Compro, která se zabývá vývojem komplexních řešení elektrických pohonů, nebo také výrobce letounů L 410NG, firma Aircraft Industries.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář