ICAO volá po lepších NOTAMech. Vyjádřit se můžete i vy

15.10.2019

ICAO volá po lepších NOTAMech. Vyjádřit se můžete i vy
ICAO volá po lepších NOTAMech. Vyjádřit se můžete i vy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) přehodnocuje systém zpráv NOTAM a chystá se provést jejich rozsáhlejší změny při zachování stejného účelu. Aby dosáhla co nejlepších výsledků, zveřejnila dotazník, který dává prostor k vyjádření a nápadům také letecké veřejnosti.

Dotazník, který se skládá z osmi stran, můžete vyplnit jako piloti, či jako ostatní letecký personál, který se zprávami NOTAM pracuje. V úvodu je třeba vyplnit emailovou adresu a typ organizace, ve které s NOTAMy přicházíte do styku, včetně vaší funkce a země původu organizace. Budete také dotázáni na některé obecné znalosti zpráv a výčet vlastních opatření, které provádíte ke zlepšení zpracování informací s ohledem na aktuální nedostatky NOTAMů.

Po vyhodnocení dotazníku uvidíte statistiky a odpovědi ostatních / Foto ICAO
Po vyhodnocení dotazníku uvidíte statistiky a odpovědi ostatních / Foto ICAO

Tou nejdůležitější částí jsou však dotazy týkající se názoru na aktuální stav zpráv NOTAM. Dotazník vám dá možnost vyjádřit se k aktuálním zprávám NOTAM, ale také navrhnout, jak je zlepšit, či uvést své preference. Můžete tak přispět ke zlepšení kvality zpráv například výčtem informací, které ve zprávách nyní chybí, nebo naopak přebývají a měl by je obsahovat spíše jiný typ zprávy.

Většinu odpovědí je nutné vypsat do textového pole, součástí jsou ale i zaškrtávací odpovědi, či hodnocení důležitosti na stupnici od jedné do pěti. Dotazy také obsahují problematiku kategorizace a časového harmonogramu NOTAMů.

V dotazníku můžete vyjádřit své preference / Foto ICAO
V dotazníku můžete vyjádřit své preference / Foto ICAO

Po odeslání formuláře obdržíte výčet svých odpovědí do emailové schránky, kterou jste na začátku uvedli. Zároveň můžete zobrazit odpovědi na každou otázku, díky kterým si tak můžete prohlédnout názory ostatních pilotů a dalšího leteckého personálu.

ICAO chce především vylepšit systém získávání a výměny informací, zvýšit bezpečnost provozu, zlepšit situační povědomí, relevanci dat pro dané uživatele a také formu, jakou je NOTAM uživatelům podáván - například grafickým zobrazením v mapě namísto souřadnic.

Nutno dodat, že například v Česku je poslední jmenovaný bod již vyřešen. Služba AisView poskytovaná Leteckou informační službou (LIS) ŘLP přináší mimo NOTAMů spoustu dalších informací graficky zobrazených v mapě. Aplikace je od ledna letošního roku dostupná také pro platformy iOS a Android.

Po vyhodnocení dotazníku vidíte odpovědi ostatních respondentů / Foto ICAO
Po vyhodnocení dotazníku vidíte odpovědi ostatních respondentů / Foto ICAO

Mohlo by vás zajímat

Témata

NOTAMy


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář