Elektronický přistávací deck

27.04.2007

Ve spolupráci s trenérem státní repezentace v přesném létání a rally panem ing.Milošem Fialou proběhla na letišti v Kladně na apríla 1.4.2007 provozní zkouška speciálního zařízení pro letecké soutěže ultralehkých i sportovních letadel, automaticky vyhodnocovaného elektronického přistávacího decku.

Elektronický přistávací deck
Elektronický přistávací deck (Zdroj: Aeroweb.cz)

Otcem celého systému včetně výsledné technické podoby a software je český reprezentant v ultralehkém létání na motorovém rogale, medailista z loňského mistrovství Evropy  pan Pavel Černý. Testy zařízení proběhly za aktivní pomoci reprezentační Cesny F 152. Přistání ultralightu na elektronickém decku pak testovali pan Antonín Brůna s Vladimírem Pitelkou se svým Rackem. Zkoušky prokázaly plnou funkčnost a spolehlivost celého systému.


Ve světě existují pouze tři obdobné systémy, založené na použitém principu snímání změn tlaků v tlakových hadicích, ohraničujících měřená pole přistávacího decku a registrující přistávající letoun v okamžiku jeho dotyku se zemí. Přestože princip je jednoduchý a velmi známý, jeho uplatnění pomocí technického řešení, které by respektovalo veškerá pravidla sportovních řádů FAI v této oblasti bylo dosti složité. Veškeré vývojové práce trvaly panu Černému více jak rok a půl a náklady dosáhly cca 100.000,-Kč. Protože ale pro různé vrcholové světové letecké navigační soutěže je toto zařízení často vyžadováno jako podmínka jejich konání, je důležité, že i v České republice budeme mít toto zařízení k dispozici a k tomu i za přijatelnějších finančních podmínek, než při pronájmu ze zahraničí.


Po úspěšném testu bude celý systém ověřen naostro pravděpodobně na prvém letošním kole navigačního ULL Poháru Petra Tučka, které proběhne 7.-8.4.2007 na letišti Frymburk u Lipna. Systém pak dostane finální podobu, tlakové hadice budou umístěny do speciálního fixačního obalu, který zároveň bude opticky na zemi představovat předepsané ohraničení jednotlivých bodovaných polí decku. Obsluha, rozvinutí a instalace elektronického decku a jeho opětovné složení do přepravní konfigurace budou co nejjednodušší a logisticky nenáročné, aby na obsluhu celého systému stačil i jediný člověk. Použitý software elektronického vyhodnocování umožňuje do budoucna velmi jednoduše napojit na vyhodnocovací PC třeba velkou světelnou tabuli či televizní obrazovku, umístěnou libovolně kdekoli, výsledky přistávání lze pak sledovat on-line třeba na druhém konci republiky. Dovedu si pak představit, že v budoucnu tuto možnost využijí třeba organizátoři leteckých dní a sletů mimo samotné letecké soutěže, třeba s dobrým komentářem pro diváky, apod.


Nicméně hlavním cílem tvůrců tohoto systému je jeho využívání pro potřeby státní reprezentace i zájemců o soutěžní létání ultralightů i sportovních letadel. Tvůrci elektronického decku pevně věří, že letos jej mimo jiné využijí organizátoři mistrovství světa ultralehkých letadel, které se bude konat v České republice v Ústí nad Orlicí  18.-26.8.2007. A pro zájemce o jeho další využití  a podrobnosti lze uvést kontakty – na mail pavel zavináč ortotika.cz nebo ivo.pujman zavináč seznam.cz, nebo telefon 607 987 027.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Zajímavosti


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář