AS2 Supersonic od Aerionu má nového partnera, projekt podpoří Boeing

06.02.2019

AS2 Supersonic od Aerionu má nového partnera, projekt podpoří Boeing
AS2 Supersonic od Aerionu má nového partnera, projekt podpoří Boeing (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americký výrobce letadel Boeing o sobě dal znovu slyšet v segmentu nadzvukové letecké dopravy. Poté, co loni v červnu představil koncept vlastního nadzvukového dopravního letounu, se včera stal partnerem společnosti Aerion v projektu nadzvukového bizjetu AS2 Supersonic. Společnosti o tom informovaly ve společném tiskovém prohlášení.

Nadzvukový bizjet Aerion AS2 Supersonic by mohl létat rychlostí až Mach 1,2
Nadzvukový bizjet Aerion AS2 Supersonic by mohl létat rychlostí až Mach 1,2 / Foto Aerion

Boeing poskytne výrobci, který by rád uvedl bizjet AS2 na trh v roce 2023, především finanční pomoc, detaily dohodnuté spolupráce však známy nejsou. „Boeing vložil do Aerionu významnou investici, která povede ke zrychlení technologického vývoje a designu letadla,“ stojí v prohlášení.

Aerion AS2 je navržen pro 11 cestujících, s doletem až 8 800 kilometrů. S cestovní rychlostí Mach 1,2 by mohl zkrátit přelet Atlantiku ve srovnání s podzvukovými letouny o dvě až tři hodiny, při delších letech v oblasti Pacifiku může časová úspora dosáhnout až šesti hodin.

Překážkou v nadzvukovém provozu letounu nad územím Spojených států amerických jsou zatím federální letecké předpisy. Aerion věří, že mu nadzvukový provoz nad americkou pevninou a s tím související změnu předpisů usnadní skutečnost, že by sonický třesk ve výšce 35 000 stop na zem nedolehl. Do té doby výroce počítá, že by se letadlo pohybovalo nad zemí rychlostí Mach 0,95.

Interiér AS2 Supersonic je navržen pro 11 lidí
Interiér AS2 Supersonic je navržen pro 11 lidí / Foto Aerion

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář